NieuwsBombardementen Syrië

VS vragen ook Duitsland om militaire steun in Syrië in de strijd tegen jihadisten

De Verenigde Staten hebben Duitsland gevraagd om militaire ondersteuning voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS) en andere jihadistische groeperingen in Noord-Syrië. Het zou gaan om militaire trainers, logistieke experts en technici, niet om grondtroepen.

Een brancard te midden van een verwoeste ziekenhuisingang na een eerdere aanval op Idlib.Beeld AFP

Dit heeft de Amerikaanse speciale gezant voor Syrië, James Jeffrey, zondag gezegd tegen het Duitse persbureau DPA en het weekblad Welt am Sonntag. Jeffrey, die vrijdag in Berlijn is aangekomen voor zijn Europese toer om ‘vrijwilligers’ voor de strijd tegen IS te werven, zei dat ‘het niet nodig is om direct te participeren in de gevechten met jihadisten’.

De Amerikanen zijn op zoek naar internationale steun van de coalitie tegen IS, waaraan 80 landen deelnemen, voor de door Koerden geleidde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Eind vorig jaar kondigde de Amerikaanse president Trump aan zijn tweeduizend strijdkrachten grotendeels terug te trekken, tot grote schrik van de internationale gemeenschap. Hoewel het IS-kalifaat inmiddels is weggevaagd, is Islamitische Staat nog lang niet verslagen en lijkt zich nu in zowel het noorden van Irak als Syrië weer te versterken.

Ook Nederland werd vorige maand als coalitiepartner gevraagd grondtroepen te leveren, maar het kabinet heeft laten weten dat hiervoor ‘geen mandaat’ is. De regering worstelt ook nog met de steeds luider klinkende roep om gevangen IS-strijders en hun families met een Nederlands staatsburgerschap terug te nemen uit de door SDF-bewaakte kampen in Noord-Syrië.

In Syrië woedt momenteel een felle strijd in de provincie Idlib waar het Syrische leger met steun van Rusland probeert het laatste bolwerk van jihadisten en de oppositie te veroveren. Zaterdag kwamen bij hevige luchtaanvallen door het Syrische leger in het dorp Mouhambel dertien burgers om, waaronder drie vrouwen en zeven kinderen. Volgens een lokale hulporganisatie werd het dorp door zeker tien helikopters bestookt met de zeer verwoestende vatenbommen, waarmee het Syrische leger ondanks internationale protesten blijft doorgaan.

De provincie Idlib, waar zo’n 3 miljoen mensen wonen, is grotendeels in handen van de aan al-Qaida gelinkte groepering Hayat Tahrir al-Sham. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn in de strijd om Idlib, die in april begon, al vijfhonderd burgers gedood, waaronder 145 kinderen. Meer dan 300 duizend burgers zijn de provincie al ontvlucht.

VS vragen Nederland om militaire bijstand ‘op de grond’ in Syrië om IS klein te houden
Het Amerikaanse verzoek aan Nederland inzake een nieuwe missie in Syrië gaat om ‘militaire middelen op de grond’ om terroristische organisatie IS klein te houden. Dat zegt Pete Hoekstra, de ambassadeur van de VS in Den Haag, tegen de Volkskrant. ‘We zijn optimistisch dat de Nederlanders [...] zullen doorpakken en bijdragen aan wat volgens hen nodig is in Syrië.’ 

Deze taken hopen de Amerikaanse militairen in Syrië over te dragen
Europese gevangenen in Syrië bewaken, grenspatrouilles uitvoeren om het Turkse leger rustig te houden, en Koerdische strijders met een mogelijke PKK-link opleiden: het zijn taken die het Amerikaanse leger al een half jaar lang aan Europa en andere bondgenoten probeert over te dragen. Tot nu toe zonder succes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden