VS vormen eigen sjiitische militie

De Amerikanen betalen in het reusachtige sjiitische stadsdeel Sadr-City ‘buurtwachten’ die bestaan uit strijders die ze eerder verwoed hebben bevochten.

‘Als je ze niet kan verslaan, doe met ze mee', lijkt de nieuwe strategie van de Amerikanen in de Iraakse hoofdstad te zijn.

Sadr-City is een arme wijk in het noordoosten van Bagdad en een bastion van radicale sjiieten. Er wonen vooral aanhangers van de politicus en geestelijke Moqtada al-Sadr die met zijn Mahdi Leger de centrale regering uitdaagt.

Het stadsdeel, dat inmiddels twee miljoen inwoners heeft, is genoemd naar Moqtada's vader, Mohammed Sadiq al-Sadr, die in 1999 door het regime van Saddam Hussein werd vermoord.

De Amerikanen betalen en bewapenen er nu sjiitische strijders. Woensdag is de eerste van deze burgermilities op pad gegaan, meldde The Washington Post donderdag. De Amerikanen noemen ze buurtwachten maar veel Irakezen ter plaatse verkiezen de meer verheven klinkende naam ‘Zonen van Irak’. De zonen krijgen behalve wapens en munitie ook 300 dollar per maand (circa 180 euro) aan soldij.

Amerikaanse en Iraakse regeringstroepen worstelen al geruime tijd met het sjiitische stadsdeel dat zo veel mogelijk wordt geïsoleerd. In maart nog waren er hevige straatgevechten waarbij de Amerikanen er niet voor terugdeinsden Sadr-City vanuit de lucht te bestoken. Begin april kwam het tot een grootscheepse inval van Amerikaanse en Iraakse troepen in Sadr-City.

Moqtada al-Sadr beval 10 mei zijn strijders de gevechten in het stadsdeel te staken. Daardoor kon op 20 mei het Iraakse leger zonder Amerikanen aan zijn zijde grote delen van Sadr-City binnengaan. Deze terreinwinst moet nu verder vorm krijgen door de werving van burgerwachters in het sjiitische stadsdeel zelf.

‘De angst voor de radicale milities neemt af en de belangstelling om lid te worden van de buurtwachten is overweldigdend,’ aldus kolonel Brian Eiffer in Sadr-City. Hij hoopt dat ook ex-leden van het Mahdi Leger zich aanmelden.

De tactiek is in Sadr-City nieuw maar niet in de rest van Irak. In het noorden en westen van het land werven de Amerikanen met geld en wapens sinds een jaar soennitische rebellen om ze vervolgens in te zetten tegen andere soennitische rebellen.

Een soldaat van het Iraakse leger in Sadr-City (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden