VS: vorig jaar 30 duizend doden door terrorisme

Wereldwijd was er vorig jaar een stijging van ongeveer 50 procent in het aantal doden ten gevolge van terrorisme wereldwijd, Boko Haram en IS worden hiervoor verantwoordelijk gehouden. Waar het dodental in 2013 nog op 17.891 lag, zijn er in 2014 32.727 mensen gedood door terroristen. Dit staat te lezen in een jaarlijks rapport over de strijd tegen terrorisme.

Een IS-aanhanger in IS-bolwerk Raqqa in Syrië.Beeld reuters

In het onderzoek dat door de universiteit van Maryland is gedaan op verzoek van de Amerikaanse overheid is te lezen dat 78 procent van de dodelijke aanslagen plaatsvonden in vijf landen: Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan en Syrië. De grote stijging in het totale sterftecijfer wordt toegeschreven aan twintig aanvallen waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. In 2013 waren dit er maar twee. In totaal waren er vorig jaar 13.463 terroristische aanslagen.

Boko Haram draagt met 6286 doden op haar conto de twijfelachtige eer om de lijst van 'dodelijkste' terroristische organisaties aan te voeren. Hierop volgen IS en de Taliban met respectievelijk 6286 en 3492 doden. Vorig jaar voerde de Taliban deze lijst nog aan met een dodental dat lager ligt dan dat van dit jaar: 2356.

Al Qaida is uit de top vijf van meest dodelijke organisaties verdwenen. Dit is volgens het rapport te danken aan het effectief opsporen en doden van Al Qaida-leiders in Afghanistan en Pakistan. Al Qaida verloor ook haar positie doordat IS aan terrein won.

Tina Kaidanow, coördinator van de antiterrorisme eenheid bij de overheid, stelt dat de cijfers niet het hele verhaal vertellen. Suggesties dat de Amerikaanse overheid niet effectief is in de strijd tegen het terrorisme weerspreekt ze: 'De doden en aanvallen vinden vooral plaats in conflictgebieden en het aantal grote aanslagen is sterk gestegen.'

Twee kinderen die gered zijn uit de handen van Boko Haram.Beeld reuters

Nederland

In het rapport is ook een hoofdstuk over Nederland opgenomen. Hierin staat een feitelijke opsomming van de acties die de overheid onderneemt in de strijd tegen het terrorisme. Ook is te lezen dat Nederland effectief heeft gereageerd op de verhoogde terrorismedreiging naar aanleiding van de aanslag op het Joods Historisch Museum in Brussel en de opkomst van IS. Ook wordt gewag gemaakt van de pro-IS-demonstraties. De samenwerking met de Amerikaanse veiligheidsdiensten wordt bestempeld als 'excellent'.

Eén van de problemen waarmee Nederland te maken heeft is het grote aantal Syriëgangers. Dit is een wereldwijd probleem. In het kalenderjaar 2014 zijn er naar schatting 16 duizend mensen uit meer dan 90 landen naar Syrië afgereisd om daar mee te vechten met IS. Het is voor het eerst in twintig jaar dat er zo'n grote stroom van buitenlandse terroristen afreist naar een ander land om daar te vechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden