VS voorkomen veroordeling Israël door Veiligheidsraad

De Verenigde Staten hebben donderdag een veroordeling van Israël door de Veiligheidsraad voorkomen. Zij spraken hun veto uit over een resolutie die Israël veroordeelde voor de liquidatie van sjeik Ahmed Yassin....

De VS zijn de enige grote mogendheid die de liquidatie maandag van de Palestijnse leider en oprichter van de militante groepering Hamas niet hebben veroordeeld. Washington verwierp de resolutie, omdat daarin niet tevens Hamas wordt veroordeeld voor zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers.

De tekst van de door Algerije ingediende resolutie was te eenzijdig volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur John Negroponte. De resolutie veroordeelde 'de meest recente executie zonder vorm van proces gepleegd door Israël'. Israëlische strijdkrachten en geheime diensten hebben sinds eind september 2000 meer dan 325 Palestijnen gedood. De Palestijnen vrezen dat het Amerikaanse veto Israëli's aanmoedigt meer liquidaties te plegen.

De VS behoren tot de vijf permanente leden van de vijftien landen tellende raad die vetorecht hebben. Elf landen stemden voor de resolutie. Dat is twee meer dan nodig voor de aanvaarding van een resolutie.

Het was de 79e keer dat Washington zijn vetorecht gebruikte, sinds de VN-Veiligheidsraad in 1946 voor het eerst bijeenkwam. Alleen Moskou heeft vaker dan Washington resoluties van de Veiligheidsraad met zijn veto tegengehouden.

Algerije liet weten dat de Veiligheidsraad 'gedoemd is te mislukken' zodra hij zich met het Midden-Oosten bezighoudt. Het land doelde waarschijnlijk op de vele veto's die Washington heeft uitgesproken om kritiek op Israël teniet te doen.

De Palestijnse afgevaardigde bij de VN, Nasr al-Kidwa, wees er op dat de VS 28 keer een resolutie tegen Israël met een veto hebben getorpedeerd. Daarmee verhindert Washington dat de Veiligheidsraad zich met het Midden-Oosten bemoeit. Al-Kidwa zei dat door de houding van de VS de Israëlische bezetting al 36 jaar wordt getolereerd, net als de vele andere Israëlische schendingen van het internationaal recht. 'Israël is geen lijdzaam en vredig land dat slachtoffer is van aanvallen, maar een gruwelijke bezettingsmacht die onophoudelijk het recht schendt', aldus al-Kidwa.

Israël heeft het Amerikaanse veto vrijdag verwelkomd. Sjeik Yassin was doelwit van een 'gerichte moord' omdat hij 'een massamoordenaar en aartsvader van de terreur' was.

Twee leden van de Europese Unie in de raad, Groot-Brittannië en Duitsland, onthielden zich samen met Roemenië van stemming. Frankrijk en Spanje stemden voor de tekst. De Europese landen hebben de moord op Yassin al fel veroordeeld. In Europese ogen maakt die het conflict tussen Israëli's en Palestijnen ernstiger.

In Brussel wordt vrijdag gewerkt aan een verklaring waarin de EU dat beklemtoont. Voorts waarschuwt de EU in de verklaring de joodse staat. Israël moet niet denken dat de EU eenzijdige grensbepalingen door Israël erkent. De Israëlische regering heeft plannen op eigen houtje af te bakenen welke stukken bezet gebied ze feitelijk annexeert.

Israëlische soldaten hebben donderdagavond in de Gazastrook in een vuurgevecht twee gewapende Palestijnen doodgeschoten. De twee waren door de zee zwemmend in de buurt van een joodse kolonie aan land gekomen. De Islamitische Verzetsbeweging Hamas sprak van een 'unieke maritieme operatie', die werd uitgevoerd door haar gewapende tak, de Ezzedin al-Qassambrigades.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden