Update

VS voorkomen aanslagen door Iraniërs; Iran ontkent betrokkenheid

De Amerikaanse regering claimt dat ze meerdere door Iran gesteunde terreuraanslagen heeft verijdeld. Minister van Justitie Eric Holder zei gisteren dat twee Iraniërs bomaanslagen wilden plegen op onder meer de ambassades van Israël en Saudi-Arabië in Washington. Een van de verdachten is gearresteerd, de ander is voortvluchtig. Iran noemt de beschuldigingen 'belachelijk'; Saudi-Arabië noemt het vermeende complot een 'grote provocatie'.

ANP/AFP/Reuters/Redactie
Adel al-Jubeir, de ambassadeur van Saudi Arabië in de Verenigde Staten. Beeld afp
Adel al-Jubeir, de ambassadeur van Saudi Arabië in de Verenigde Staten.Beeld afp

Volgens Holder werd het complot 'bedacht in, gesteund door en geleid vanuit' Iran. Hij sprak van een 'dodelijke samenzwering' en wees met de beschuldigende vinger naar 'elementen binnen de Iraanse regering'.

De Amerikaanse autoriteiten hadden de verdachten al maanden in het vizier. President Barack Obama is in juni op de hoogte gesteld van de samenzwering.

Amerikaanse nationaliteit

Een van de twee verdachten is een 56-jarige Iraniër die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft. Hij werd eind september gearresteerd op het vliegveld John F. Kennedy in New York. Dinsdag zou hij voor het eerst worden voorgeleid in New York. Zijn handlanger is nog voortvluchtig. Die werkt volgens justitie voor de Iraanse Revolutionaire Garde, een van de belangrijkste pijlers van het bewind in Teheran.

De twee Iraniërs vielen door de mand toen ze een huurmoordenaar van de gevreesde Mexicaanse drugsbende Los Zetas dachten in te schakelen. Die moest de Saudische ambassadeur voor ze vermoorden. De huurmoordenaar bleek echter een undercoveragent.

Holder zei dat de Verenigde Staten regeringen over de hele wereld gaan informeren over het complot. We zullen contact leggen met onze bondgenoten en de landen in de wereld om duidelijk te maken wat hier is verijdeld, stelde de bewindsman.

Complot

In een reactie noemde het regime in Teheran de beschuldigingen aan het adres van Iran 'belachelijk'. De Amerikaanse mededelingen erover zijn 'een scenario dat van tevoren is gemaakt om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen in Amerika', aldus een adviseur van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

Ook via staatsmedia wijst Iran de Amerikaanse beschuldigingen van de hand. Staatspersbureau Mehr spreekt van 'psychologische oorlogsvoering'.

Iran is een van de grootste vijanden van de Verenigde Staten. De twee landen verbraken hun diplomatieke banden kort na de islamitische revolutie in Iran van 1979.

Provocatie

Dat Iran de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten zou willen vermoorden, is een 'grote provocatie voor Saudi-Arabië'. Het koninkrijk zal dan ook maatregelen nemen. Dat zei de Saudische regeringsfunctionaris Abdullah Alshammari.

De Saudische ambassade in Washington noemt het vermeende complot een 'gruwelijke schending van internationale normen en afspraken' en in strijd met 'beginselen van menselijkheid'. Via Twitter bedanken de Saudi's de Verenigde Staten 'voor het verijdelen van een misdaad'.

Het soennitische Saudi-Arabië ligt van oudsher overhoop met het overwegend sjiitische Iran. 'Er waren altijd problemen tussen Iran en Saudi-Arabië, maar het is nieuw dat Amerika erbij betrokken wordt', zegt Alshammari.

Persconferentie in Washington over de arrestaties van terreurverdachten. Beeld epa
Persconferentie in Washington over de arrestaties van terreurverdachten.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden