VS voeren oorlog vanuit Duitsland

Duitsland is de belangrijkste vooruitgeschoven post van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. 'Er wordt vanuit Duitsland een wereldwijde geheime oorlog gevoerd', concludeert een onderzoeksteam van de Süddeutsche Zeitung en de Duitse tv-zender NDR op basis van maandenlang speurwerk.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - De Süddeutsche Zeitung publiceerde de afgelopen dagen haar eerste onthullingen over de manier waarop de Amerikanen Duitsland als springplank gebruiken voor hun operaties in Azië en Afrika. 'Vaak met medewerking van Duitsland.' De krant heeft onder meer een Amerikaanse databank geanalyseerd waarin alle overheidsopdrachten boven de 3.000 dollar worden bijgehouden. Daaruit blijkt dat de VS in Duitsland, met goedkeuring van de Duitse autoriteiten, opmerkelijk veel particuliere onderaannemers inschakelen bij hun spionageactiviteiten.

De afgelopen tien jaar zijn 505 opdrachten vergeven aan enkele tientallen bedrijven, die daarmee honderden miljoenen euro's hebben verdiend. De bedrijven die voor inlichtingendiensten als de CIA en de NSA in Duitsland werken, krijgen volgens de Süddeutsche Zeitung van de autoriteiten een speciale vergunning waarmee zij voor de Amerikanen gevoelig werk kunnen verrichten. Er zitten beruchte namen bij, zoals het bedrijf Caci, dat in 2003 betrokken was bij de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak.

De bevindingen van het gezamenlijke team van onderzoeksjournalisten plaatsen de Duitse verontwaardiging over het afluisteren van bondskanselier Merkel in een ander daglicht. Kennelijk overschreed de NSA met die actie een grens. Veel andere activiteiten van de VS worden goedgekeurd en gesteund.

De Amerikaanse databank bevat één commerciële spionage-opdracht die in de afgelopen tien jaar op Nederland was gericht: softwarebedrijf Pen-Link tekende op 27 oktober 2005 een contract van 23.500 dollar voor een drugsgerelateerde inlichtingenklus, voor de 'Division Caribbean' - kennelijk iets met de Antillen.

Wat de spionagebedrijven precies doen, is onduidelijk. Eerder werd wel bekend dat de NSA in Duitsland veel meer communicatie onderschept dan in andere (West-)Europese landen - tien keer zoveel als in Frankrijk, bijvoorbeeld.

Vanuit de Duitse plaatsen Ramstein en Stuttgart worden de drones bestuurd die in Afrika jagen op veronderstelde terroristen. Uit eerdere onthullingen van The Washington Post bleek dat sommige van die liquidaties te danken zijn aan het afluisterwerk van de NSA.

In 2012 gaven de Verenigde Staten in Duitsland 3 miljard euro uit aan militaire activiteiten. Dat is meer dan in Irak. Alleen in Afghanistan kost de oorlog de Amerikanen meer geld.

Inschakeling van particuliere bedrijven voor spionagewerk nam na 2001 een grote vlucht doordat de binnengehengelde hoeveelheden data veel sneller groeiden dan het personeelsbestand van de spionagediensten.

Zondag lekte via Der Spiegel uit dat de Britse inlichtingendienst GCHQ via het programma 'Royal Concierge' de boekingen bij 350 tophotels in de hele wereld in de gaten hield. Zo konden ze zien of er interessante diplomaten logeerden, waarna ze in hun hotelkamers de telefoons konden aftappen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden