VS voeren druk op over Uruzgan

Amerikaanse NAVO-ambassadeur verzet zich tegen terugtrekking in 2010...

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Den Haag Het voornemen van Nederland om in 2010 weg te gaan uit Uruzgan, om mogelijk elders in Afghanistan actief te worden, stuit op verzet bij de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder. Als Nederland bij de eerste landen wil zitten die zich in juli 2011 terugtrekken uit Afghanistan, ‘dan valt daarover te praten’, aldus Daalder. Maar tot die tijd moet Nederland zijn werk in de provincie Uruzgan zelf afmaken.

‘Ergens anders opnieuw beginnen? Zo investeer je toch niet?’, zei Daalder zondag in het tv-programma Buitenhof. ‘Waarom niet blijven op de plaats waar je de meeste impact hebt? Als je toch blijft in Afghanistan, waarom dan niet in Uruzgan? Dat is de plek waar iedere euro en iedere soldaat het meeste rendement geven.’

Volgens Daalder is het niet realistisch dat een ander land de taken van Nederland in Uruzgan zal overnemen voor de korte periode die dan nog rest. Met de datum van juli 2011 die de Amerikaanse president Obama vorige week noemde, is een nieuw feit en een nieuwe situatie gecreëerd, aldus Daalder.

Ook sprak hij bevreemding uit over opmerkingen van minister Koenders, die had gezegd dat de ontwikkelingsprojecten in de provincie gewoon zullen doorgaan, ook als de Nederlandse militairen vertrekken. Daalder: ‘De veelgeroemde Nederlandse benadering heet de 3D-aanpak; Defense, Development en Diplomacy. Níet de 1D-aanpak. Je kunt in het zuiden van Afghanistan geen ontwikkelingsprojecten doen zonder die te verdedigen. En anderen kunnen de Nederlanders niet bewaken.’

De huidige Nederlandse missie in Uruzgan loopt in december 2010 af, zoals het kabinet in december 2007 heeft besloten en beloofd. De PvdA heeft de afgelopen weken herhaald dat aan die belofte niet getornd wordt en dat dan ook de laatste Nederlandse militair uit Uruzgan weg moet zijn. Ook premier Balkenende benadrukte afgelopen vrijdag weer dat de missie eind 2010 eindigt.

Uiterlijk begin volgend jaar beslist het kabinet wat Nederland na 2010 militair nog in Afghanistan kan bijdragen. Maar het uitgangspunt lijkt te zijn dat dat buiten Uruzgan moet gebeuren om het verwijt voor te zijn dat het kabinet zich niet aan zijn beloften houdt.

De discussie over de missie in Afghanistan valt slecht bij de achterban van de PvdA. In de peiling van Maurice de Hond zakte de partij dit weekeinde met twee zetels naar vijftien. Van de kiezers die in 2006 op de PvdA stemden, vindt tweederde dat alle Nederlandse militairen uit Afghanistan weg moeten. 71 procent van die groep denkt dat de regering toch zal besluiten tot een nieuwe missie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden