VS vinden drie 'kaarten' uit spel

De Amerikaanse troepen in Irak hebben opnieuw drie oud-medewerkers van Saddam Hussein in handen gekregen die voorkomen in het 'kaartspel' van 55 meest gezochte Irakezen....

Eén van de drie is Abdel Tawab Mullah Huweish, directeur van het Bureau voor Militaire Industrialisering dat zorgt voor de wapenaankopen. Kort voor de oorlog coördineerde hij het in stelling brengen van Iraks ballistische raketten. Hij zou ook zijn belast met de planning van een guerrilla tegen de Verenigde Staten.

Mizban Khadr Hadi was adviseur van Saddam Hussein op het gebied van de shi'ieten. De shi'itische moslims zijn in Irak in de meerderheid, maar werden door de soenniet Saddam onderdrukt. Hadi is onderscheiden voor zijn aandeel in de onderdrukking van de shi'itische opstand van 1991.

De derde gevangene is Taha Marouf, de enige Koerd in de top van de Ba'ath-partij. De Amerikanen hebben nu 18 van de 55 'meest-gezochten' in handen.

In Umm Qasr liep gisteren het eerste grote schip met hulpgoederen van het Wereldvoedselprogramma binnen. Tot dusverre hadden slechts vier kleinere schepen het aangedurfd de tocht langs de door mijnen onveilig geworden route te ondernemen. Nu de route mijnenvrij is, zijn meer schepen met hulp in aantocht.

Een vliegtuig van Virgin Atlantic zette vrijdag een groep artsen en zestig ton medische hulpgoederen af in de zuidelijke stad Basra.

Nederland heropent nog dit weekeinde zijn diplomatieke vertegenwoordiging in Bagdad. De 25 oude en nieuwe lidstaten van de Europese Unie hebben gisteren in Rhodos besloten de contacten met Irak te hervatten, zij het ook dat dit officieel slechts op het niveau van zaakgelastigden gebeurt.

Ook Groot-Brittannië, dat de diplomatieke contacten twaalf jaar geleden had verbroken en dat samen met de VS de oorlog tegen Saddam Hussein heeft gevoerd, geeft vanaf dit weekeinde weer acte de présence in Bagdad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden