VS vervangen bevelhebber Afghanistan

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, vervangt generaal David McKiernan, de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan. De bewindsman heeft luitenant-generaal Stanley McChrystal, een voormalig hoofd speciale operaties, op het oog als opvolger van McKiernan.

Reuters en AFP

Gates zei maandag dat het tijd is voor een frisse kijk op de situatie in Afghanistan. ‘Voor onze missie daar zijn een nieuwe manier van denken en een andere benadering van onze militaire leiders vereist’, aldus de minister. Eind maart kondigde president Barack Obama een nieuwe strategie voor Afghanistan aan. Obama liet toen weten duizenden extra militairen naar Afghanistan te sturen in de strijd tegen de Taliban en al-Qaeda. Daarnaast zegde hij toe veel aandacht te schenken aan de civiele ondersteuning van de Afghanen.

McKiernan is pas sinds juni 2008 de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan. In die functie geeft hij leiding aan de Amerikaanse militairen en troepen van andere NAVO-landen in Afghanistan. Binnen het Pentagon zou McKiernan weinig vertrouwen genieten.

De beoogde opvolger McChrystal heeft furore gemaakt door zijn leidende rol in speciale operaties. Hij speelde onder meer een prominente rol in de operatie die leidde tot de dood van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van al-Qaeda in Irak. Ook leidde hij de operatie Enduring Freedom, waarmee in 2001 het Talibanregime in Afghanistan omver werd geworpen.

De Afghaanse president Hamid Karzai leverde onlangs felle kritiek op de Amerikaanse militairen in zijn land. Hij wil dat die geen luchtacties meer uitvoeren, omdat daardoor burgerslachtoffers vallen.

In het weekeinde gingen vele honderden Afghanen de straat op in de hoofdstad Kabul om te protesteren tegen Amerikaanse militaire acties die vorige week tientallen burgers het leven zouden hebben gekost. De actievoerders riepen anti-Amerikaanse leuzen en noemden de VS ‘de grootste terrorist van de wereld’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden