VS: vertrek van Saddam noodzakelijk

De Iraakse president Saddam Hussein moet volgens de VS hoe dan ook verwijderd worden. Hij is een 'kwaadaardig man', die opnieuw vernietiging zal zaaien als hij niet wordt aangepakt....

Volgens Rice moet het Westen Saddam stoppen voordat hij 'zijn eigen bevolking, zijn buren en - als hij massavernietigingswapens krijgt - ons allemaal verwoest'. Ze zei dat president Bush nog niet heeft besloten hoe hij de Iraakse leider zal aanpakken. Maar hij vormt een te groot veiligheidsrisico om hem aan de macht te laten, aldus Rice. Gezien de dreiging die hij vormt voor de wereld zijn er 'zeer krachtige morele redenen' om een ander bewind te bewerkstelligen', aldus de veiligheidsadviseur. 'We hebben zeker niet de luxe om niets te doen.'

Rice suggereerde dat een eventueel ingrijpen eerder vroeg dan laat zou kunnen plaatsvinden. 'De geschiedenis is vol van voorbeelden dat er niets werd gedaan met zeer ernstige gevolgen.' Volgens Rice hebben de VS net als met Irak ook 'veiligheidsproblemen' met Iran. 'Iran staat aan de kant van de terroristen.'

Terwijl Rice pleitte voor ingrijpen, riep Brent Scowcroft, een vooraanstaand Republikein die onder meer de presidenten Nixon en Ford adviseerde en de Nationale Veiligheidsadviseur was van Bush sr., om Irak niet aan te vallen. Hij waarschuwde voor 'een Armageddon in het Midden-Oosten'. Israël zou het eerste slachtoffer van een Iraakse aanval met massavernietigingswapens kunnen zijn, waarop Israël met kernwapens zou antwoorden.

De afgelopen dagen hebben Amerikaanse spionagevliegtuigen beweging van vrachtwagens en raketten waargenomen in Irak, nabij een terrein waar mogelijk biologische wapens worden ontwikkeld. Functionarissen in Washington vermoeden dat Saddam zich voorbereidt op oorlog. Onlangs waarschuwde Saddam Amerika en andere 'krachten van het kwaad' om niet aan te vallen.

Vorige week bezocht een groep Iraakse dissidenten Washington, waar ze over de binnenlandse situatie en een toekomst na Saddam spraken. Gisteren werd bekend dat de belangrijkste Koerdische leider in Noord-Irak, Massoud Barzani, ontbrak.

Barzani's aanwezigheid was van belang omdat hij wordt gezien als de belangrijkste man van de Iraakse oppositie. Vanwege logistieke obstakels en 'gebroken Amerikaanse beloften', besloot hij niet te komen. Washington wilde juist laten zien dat de oppositie tegen Saddam verenigd en krachtig is.

In een bijeenkomst met de CIA zouden de Amerikanen Barzani steun hebben beloofd bij een mogelijke aanval door de Koerden op Saddam Hussein. Die bijstand is uitgebleven. Ook Jalal Talabani, een andere invloedrijke Koerdische leider, heeft over het uitblijven van beloofde Amerikaanse steun en trainingen geklaagd.

Het Amerikaanse leger hoopt dat Koerdische strijders onder leiding van Barzani en Talabani tegen Irak zijn in te zetten zoals de Noordelijke Alliantie in Afghanistan. Vorige maand hebben Amerikaanse adviseurs in het geheim een bezoek gebracht aan Noord-Irak om het militiar potentieel van de Koerden te peilen. De Koerden zouden naar schatting zeventigduizend soldaten kunnen leveren.

In de VS woedt het debat over een aanval volop. Het Congres heeft Bush dringend opgeroepen om niet zonder toestemming oorlog te verklaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.