VS versoepelen handelsembargo tegen Cuba

Kleine particuliere bedrijven in Cuba mogen voortaan veel meer goederen exporteren naar de Verenigde Staten. De VS hebben de handelsbeperkingen met Cuba sterk verminderd, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington vandaag weten.

redactie
De Amerikaanse vlag op een fietstaxi in Havana, Cuba Beeld afp
De Amerikaanse vlag op een fietstaxi in Havana, CubaBeeld afp

De maatregel vloeit voort uit de toenadering tussen de VS en het communistische land. De presidenten van beide landen maakten in december bekend de diplomatieke banden te willen herstellen. Cuba heeft sinds de jaren zestig wegens het communistische regime gezucht onder een Amerikaans embargo. De landen praatten vorige maand met elkaar in Havana over de verbetering van hun betrekkingen.

Tot een enorme groei van de export zal het niet direct leiden. De uitvoer van een aantal goederen en diensten blijft verboden. Voedsel en landbouwproducten, alcohol, delfstoffen, chemicaliën, textiel, materieel, voertuigen, wapens en munitie mogen nog niet worden verhandeld.

Volgens de Cubaanse wet mogen ondernemers in de particuliere sector alleen met een vergunning goederen en diensten in- en uitvoeren. Kunstenaars mogen wel hun werk zonder vergunning aan buitenlanders verkopen.

Horlogereparaties

De bedrijfjes waarop het besluit van toepassing is, moeten worden gezocht in sectoren als auto-onderhoud en horlogereparaties, niet direct goederen en diensten die kunnen worden geëxporteerd. Het leeuwendeel van de Cubaanse exportgoederen wordt geproduceerd in staatsbedrijven.

Op korte termijn valt daarom niet te verwachten dat er een groeiende hoeveelheid goederen richting de VS wordt verscheept, zegt Pedro Freyre van een in Florida gevestigd advocatenbedrijf, Akerman LLP. De maatregel kan eerder worden gezien als een stimulans voor privaat ondernemerschap in Cuba. Met een afzetmarkt op 150 kilometer afstand kunnen Cubaanse bedrijven zich gaan specialiseren in producten voor de Amerikaanse markt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden