VS verkopen voor 1,3 miljard dollar aan wapens aan Saoedi's

De Verenigde Staten gaan duizenden 'smart bombs' leveren aan Saoedi-Arabië. Er zou 1,29 miljard dollar met de verkoop gemoeid zijn. Dit hebben Amerikaanse functionarissen die op de hoogte zijn van de wapendeal bevestigd, zo meldt persbureau Reuters op basis van Bloomberg.

Een bombardement in de Jemenitische stad Sanaa. Beeld epa
Een bombardement in de Jemenitische stad Sanaa.Beeld epa

De bedoeling is dat de Amerikaanse bommen onder meer worden gebruikt voor de oorlog in Jemen, waar Saoedi-Arabië de Houthi-rebellen probeert te verdrijven.

De Houthi's steunen oud-president Ali Abdullah Saleh, terwijl Saoedi-Arabië de zittende president Abd Rabbuh Mansur Hadi steunt. Die laatste wordt door het grootste deel van de internationale gemeenschap erkend. Volgens de VN zijn er tot september dit jaar ruim 2.000 burgerdoden gevallen bij het conflict in Jemen. Maandag nog kwamen bij een Saoedisch bombardement vier burgers om het leven, meldt persbureau AP.

Een ander deel van de Amerikaanse bommen zou moeten worden ingezet tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Vorige week meldde de New York Times dat een aantal golfstaten dat deelneemt aan de coalitie die onder leiding van de VS IS bombardeert, de focus heeft verlegd naar het conflict in Jemen.

Slechts vijf procent van de 2700 luchtaanvallen op IS in Syrië, zou zijn uitgevoerd door de acht Arabische en westerse coalitiegenoten van de VS. De overige bommen kwamen van Amerikaanse vliegtuigen.

Grens van het oorlogsrecht

In Jemen zoekt Saoedi-Arabië de grens van het oorlogsrecht op, schrijft David Oranje in dit stuk (+).

Complexe relaties

Saoedi-Arabië is een van de grootste importeurs van Amerikaans wapentuig. Eerder werd al een deal gesloten voor 5,4 miljard dollar aan raketten en 11,25 miljard dollar aan oorlogsschepen. De verkoop is volgens Reuters onderdeel van de strategie van president Barack Obama om de relaties met verschillende golfstaten te versterken.

Deze bondgenoten zijn allemaal overwegend Soennitisch. Saoedi-Arabië staat bekend als de belangrijkste partner van de Amerikanen in de Arabische wereld.

De Amerikaanse wapenverkoop aan Saoedi-Arabië volgt op het nucleaire akkoord van de VS en andere wereldmachten met het sjiitische Iran. In ruil voor het afbouwen van het nucleaire programma door Iran worden de economische sancties waar dat land onder gebukt ging, door het westen opgeheven.

Voor Obama betekende deze deal een groot diplomatiek succes, al wordt de geopolitieke situatie er niet minder ingewikkeld op. Iran en Saoedi-Arabië zijn gezworen vijanden. De laatste beschuldigt Iran ervan de Houthi-rebellen in Jemen militair te steunen.

Een Houthi kijkt naar de verwoestingen na een bombardement in Jemen Beeld epa
Een Houthi kijkt naar de verwoestingen na een bombardement in JemenBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden