VS vergaren steun voor VN-resolutie

In de Veiligheidsraad tekent zich een begin van overeenstemming af over Irak. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft een tijdschema voorgelegd voor de overdracht van de soevereiniteit....

Van onze correspondent Jan Tromp

Het is het resultaat van intensieve onderhandelingen in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dinsdag hield president Bush nog een geharnaste rede waarin hij het Amerikaanse gelijk in de kwestie-Irak verdedigde. Hij riep op tot nieuwe samenwerking, maar deed geen concrete suggesties. Minister De Hoop Scheffer zei daarover: Bush kan natuurlijk niet zijn kaarten op tafel leggen in een publieke vergadering. Dan zou hij een slecht onderhandelaar zijn.'

Gisteren werd duidelijk dat Powell, met instemming van Bush, nu wel een concreet plan heeft. Het is een reactie op de ideeën van met name Frankrijk over een snelle overdracht van de macht.

Powell stelt voor dat, gemandateerd door de VN de voorlopige regering van Irak binnen zes maanden een grondwet opstelt. Daarna moeten binnen een jaar verkiezingen worden gehouden voor een regering. Dan dragen de VS de macht over.

De Hoop Scheffer zei het plan nog niet te kennen, maar noemde de berichten erover belangrijk'. De stemming is er niet een van: dit wordt niks. Iedereen beseft, ook Europa, dat het geen tweede keer mag gebeuren dat de Veiligheidsraad een grote verdeeldheid etaleert over Irak.'

In diplomatieke kring wordt erop gewezen dat de VS haast krijgen. De Iraakse politici die de voorlopige regering vormen hebben een zekere mate van legitimiteit nodig, wil worden voorkomen dat ze alle geloofwaardigheid verliezen onder de bevolking.

De Amerikanen moeten snel een besluit nemen over de vraag of ze duizenden reservisten gaan oproepen ter vervanging van hun troepen in Irak. Nog steeds hopen de VS op deelname van andere, met name Aziatische landen, ofschoon de commandant van de Amerikaanse troepen in de Golf, generaal Abizaid, gisteren liet weten nergens meer op te rekenen.

Eind oktober wordt in Madrid een donorconferentie gehouden. De Amerikanen verlangen forse financiële steun van andere landen, met name voor de wederopbouw van Irak. De animo om mee te betalen is gering. De meeste Europese landen vinden dat Irak potentieel rijk genoeg is om op eigen kracht op te krabbelen. Omgekeerd heeft president Bush te maken met een groeiende weerzin onder zijn eigen Republikeinse Congresleden om Amerika de last alleen te laten dragen.

Brede politieke overeenstemming over Irak zou soelaas moeten bieden voor al deze problemen. Bondskanselier Schröder van Duitsland heeft woensdag een vredespijp gerookt met Bush. De President Chirac zei van de week gezegd dat Frankrijk een nieuwe resolutie niet zal blokkeren, maar de Amerikanen gaan verder en zetten alles op alles om de steun van Frankrijk binnen te halen.

Vandaag en gisteren voeren Bush en de Russische president Poetin overleg. Poetin zei vooraf dat hij de verschillen van mening met de VS opzij heeft geschoven. Hij hield zelfs de mogelijkheid open van Russische deelname aan de troepenmacht in Irak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden