VS twijfelen over steun aan Saoedische acties in Jemen na bloedbad

De Verenigde Staten vragen zich openlijk af of ze Saoedi-Arabië nog langer kunnen steunen in zijn bloedige bommencampagne in Jemen. Dit weekend kondigde het Witte Huis een 'onmiddellijke evaluatie' aan van de steun aan de Saoedi's. Woordvoerder Nat Price waarschuwde dat de Amerikaanse militaire steun 'geen blanco cheque' is. In juni dit jaar bracht Washington zijn militaire personeel in Saoedi-Arabië al terug, al is onduidelijk of dat te maken had met het hoge aantal burgerslachtoffers in Jemen.

Overlevenden van de bomaanslagen zoeken tussen het puin naar slachtoffers. Beeld epa

De reactie uit Washington volgde op een Saoedische luchtaanval op een begrafenis in de Jemenitische hoofdstad Sana'a, afgelopen zaterdag. Daarbij vielen tussen de 115 (ministerie van Gezondheid) en 140 (VN) doden. De teller van het aantal gewonden stond zondag op 600. Net als Groot-Brittannië verkopen de Verenigde Staten op grote schaal wapens aan Saoedi-Arabië. Ook geven de VS inlichtingen en logistieke steun.

Het gaat om een van de zwaarste aanvallen in de toch al brute burgeroorlog die sinds najaar 2014 op het Arabische schiereiland woedt. 'Het gebouw is veranderd in een meer van bloed', aldus reddingswerker Murad Tawfiq tegen persbureau AP. Een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid zei dat sommige lichamen onidentificeerbaar uiteengereten waren. Saoedi-Arabië ontkende achter de raketaanvallen te zitten, maar kondigde zondag niettemin een onderzoek aan naar de 'berichten over een betreurenswaardig en pijnlijk bombardement'.

De Saoedi's staan aan het hoofd van een coalitie van Arabische landen die Jemen sinds maart 2015 aanhoudend bombardeert. Doel is het verdrijven van de Houthi's, een rebellengroep uit Noord-Jemen die de zaïditische islam aanhangt - een afsplitsing van het sji'isme. De gevluchte president van Jemen, Abd Rabbuh Mansour al-Hadi, steunt de coalitie daarin, maar de Houthi's erkennen Hadi's gezag niet. Een VN-resolutie die de Houthi's oproept zich terug te trekken uit veroverde steden, hebben ze genegeerd. Sinds het klappen van vredesbesprekingen in Koeweit, begin augustus, neemt het aantal aanvallen over en weer toe.

Wake

Rouwende Jemenieten waren zaterdag bijeengekomen voor een wake ter nagedachtenis aan de vader van de minister van Binnenlandse Zaken. Die was de dag tevoren een natuurlijke dood gestorven. Volgens ooggetuigen sloegen er twee raketten in.

Jamie McGoldrick, humanitair coördinator voor de Verenigde Naties in Jemen, veroordeelde de 'gruwelijke aanval', en riep op tot een onafhankelijk onderzoek. VN-secretaris generaal Ban Ki-moon liet bij monde van een woordvoerder weten dat aanvallen op burgers onacceptabel zijn. Oud-president Ali Abdullah Saleh, een bondgenoot van de Houthi's, zei op de staats-tv wraak te willen. Hij riep burgers op naar de Saoedische grens te trekken.

Protest

Zondag gingen duizenden Jemenieten, onder wie enkelen gewapend, uit protest de straat op. Voor het VN-hoofdkwartier in Sana'a beklaagden ze zich over de apathie van de VN. Anderen riepen op tot een gezamenlijke aanval op Saoedi-Arabië.

In verklaringen houdt de Saoedische coalitie vol dat het om precisiebombardementen gaat en dat ze er alles aan doet om burgerslachtoffers te voorkomen. Maar volgens schattingen van de VN zijn sinds het begin van de bommencampagne over en weer een kleine 3.800 burgers omgekomen, van wie 60 procent op conto van Saoedi-Arabië komt. Mensenrechtenorganisaties hanteren schattingen oplopend tot negenduizend doden. Zeker drie miljoen Jemenieten zijn ontheemd geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden