VS trekken plots beoogd ambassadeur Seoul terug: was hij kritisch op mogelijke aanval op Noord-Korea?

Het Witte Huis heeft de benoeming van de beoogd ambassadeur in het Zuid-Koreaanse Seoul, Victor Cha, plots ingetrokken. Volgens The Washington Post, die het nieuws naar buiten bracht, zou Cha zijn zorgen hebben uitgesproken over een Amerikaans plan om het nucleaire arsenaal van Noord-Korea met een precisieaanval onschadelijk te maken.

Viktor Cha. Foto epa

De terugtrekking is opmerkelijk: Cha, die onder Korea-watchers bekend staat als een conservatieve 'havik', had al een screening-proces doorgelopen. Ook had Zuid-Korea al ingestemd met de benoeming.

Dinsdagavond ageerde Cha in een opiniestuk in The Washington Post tegen de 'bloedneus-strategie', zoals het plan voor een aanval op de nucleaire faciliteiten in Noord-Korea wordt genoemd. Het plan zou Kim Jong-un een bloedneus bezorgen maar hem niet uitschakelen, waardoor hij geen reden zou hebben een tegenoffensief te lanceren. 'Hoe kunnen we geloven dat Kim niet tegen te houden is zonder een preventieve aanval, en tegelijk aannemen dat zo'n aanval hem ervan af zal houden om terug te slaan?', aldus Cha.

State of the Union

Donald Trump sprak dinsdagavond tijdens zijn State of the Union uitvoerig over Noord-Korea. Het land is een 'verdorven' regime dat een nucleaire dreiging vormt voor Amerika en zijn bondgenoten, was de centrale boodschap van de president Trump.

De boodschap was goed geregisseerd. Zo had Trump de ouders van Otto Warmbier uitgenodigd, de Amerikaanse student die in juni vorig jaar overleed nadat hij in comateuze toestand was vrijgelaten door Noord-Korea. 'Vanavond doen we Otto's herinnering gestand door onze totale vastberadenheid', zei Trump tegen de huilende Warmbiers, gevolgd door een lange staande ovatie.

Voor het Noord-Korea-gedeelte van de speech was nog een speciale gast uitgenodigd; de Noord-Koreaanse vluchteling Ji Seoung-ho. Trump memoreerde hoe Ji in Noord-Korea tijdens de hongersnood van de jaren '90 een hand en been was kwijt geraakt toen hij tijdens het zoeken naar kolen onder de trein was gevallen. 'Zijn ledematen werden zonder verdoving geamputeerd en zijn broer en zussen gaven hem het weinige eten dat ze hadden, zodat Ji kon herstellen.'

'Jouw opoffering is een inspiratie voor ons allen', zo sloot Trump af, waarna een luid applaus volgde en een huilende Ji zijn houten krukken aan de zaal toonde.

Kou even uit de lucht

Door de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen en het uitstel van de gezamenlijke legeroefeningen van de VS en Zuid-Korea is de kou op het Koreaanse schiereiland weliswaar even uit de lucht, maar de relatie tussen Pyongyang en Washington blijft gespannen. Begin januari dreigde Kim de VS nog met de 'nucleaire knop' op zijn bureau.

Trump waarschuwde zijn gehoor dat Noord-Korea de Verenigde Staten wel eens 'heel snel zou kunnen bedreigen' en dat hij het regime 'maximaal onder druk blijft zetten' om dat te voorkomen.


Trump doet in State of the Union beroep op eenheid

In zijn eerste State of the Union riep de Amerikaanse president Donald Trump de verzamelde leden van het Congres op tot eenheid. Maar het was een eenheid op zijn voorwaarden, zo bleek uit de toespraak. Republikeinen juichten Trump toe (USA! USA! USA!, scandeerden zij tegen het einde), de Democraten kregen de handen nauwelijks op elkaar.