NieuwsHongkong

VS treffen Hongkongse bestuurder Carrie Lam met sancties

De Amerikaanse regering heeft vrijdag sancties afgekondigd tegen de Hongkongse bestuurder Carrie Lam en tien andere hoge Chinese ambtenaren. De strafmaatregel is een vergelding voor de Nationale Veiligheidswet die Beijing per 1 juli aan de voormalige kroonkolonie Hongkong heeft opgelegd.

Marije Vlaskamp
Met Carrie Lam en tien andere Chinese ambtenaren mogen Amerikanen geen zaken meer doen. Beeld REUTERS
Met Carrie Lam en tien andere Chinese ambtenaren mogen Amerikanen geen zaken meer doen.Beeld REUTERS

Volgens critici ondermijnt de wet de autonomie en vrijheden van Hongkong, die afgesproken waren tussen het Verenigd Koninkrijk en de Volksrepubliek bij de machtsoverdracht in 1997. De Nationale Veiligheidswet, die Beijing heeft verordonneerd nadat drie generaties Hongkongse bestuurders sinds 2003 getalmd hebben om zelf een eigen veiligheidswetgeving in te voeren, leverden een internationale storm van kritiek op.

Vorige maand trok de regering-Trump de speciale status van Hongkong al in, waardoor de stad nu onder hetzelfde diplomatieke- en handelsregime valt als de Volksrepubliek.

Trump leek aanvankelijk niet bereid om tot verdere sancties over te gaan, maar het uitstellen van de verkiezingen in Hongkong vorige week, gecombineerd met arrestatiebevelen voor pro-democratische activisten binnen en buiten Hongkong, zouden de Amerikaanse president over de streep hebben getrokken. Vandaar dat Washington vrijdag met de ‘nucleaire optie’ kwam, in de vorm van sancties tegen elf individuele bestuurders en leden van de Communistische Partij China. Het gaat om de hoofden van justitie en veiligheid, de huidige en voormalige politiechef en kopstukken van het machtige verbindingskantoor van Beijing in Hongkong. Amerikanen mogen geen zaken meer doen met deze elf personen en hun tegoeden in de VS zijn bevroren.

Vorige maand ingevoerde Amerikaanse sancties richten zich op Chinese regeringsfunctionarissen en hooggeplaatste partijleden die de VS verantwoordelijk acht voor vermeende schendingen van mensenrechten van een moslim-minderheid in de West-Chinese provincie Xinjiang. In Washington is de afgelopen jaren consensus ontstaan over een harder China-beleid. Die anti-Chinese stemming wordt verder opgedreven door de Amerikaanse verkiezingscampagne. Trump ligt onder vuur wegens zijn optreden in de Amerikaanse covid-19-crisis en verschuift daarom graag de aandacht naar het onderwerp China.

Vrijdag gingen de Hongkongse autoriteiten over tot vervolging van vijfentwintig activisten die in juni meededen aan de herdenking van het neerslaan van protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Deze plechtigheid was voor het eerst in 30 jaar verboden, officieel wegens covid-19.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden