VS treffen economische sancties

De Verenigde Staten zullen op korte termijn economische strafmaatregelen nemen tegen Pakistan. Ze hebben de Europese Unie opgeroepen dat voorbeeld te volgen....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Sinds de Indiase kernproeven, eerder deze maand, heeft Clinton geprobeerd Pakistan ervan te overtuigen dat voorbeeld niet te volgen. 'Intensieve' telefoongesprekken met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif leverden echter geen resultaat op. Clinton maakte gisteren geen geheim van zijn teleurstelling over het mislukken van zijn inspanningen.

'Het komt er nu des te meer op aan dat Pakistan en India afzien van verdere proefnemingen. Zij moeten het verdrag ter uitbanning van kernproeven ondertekenen om de spanningen in Zuid-Azië te verminderen en deze gevaarlijke wapenwedloop te stoppen', aldus Clinton.

Die strafmaatregelen houden in dat de VS humanitaire en militaire hulp aan Pakistan stopzetten en in de internationale financiële instellingen tegen leningen en kredieten aan Pakistan zullen stemmen.

Minister van Buitenlandse Zaken Albright riep in Luxemburg de Europese Unie op dat voorbeeld te volgen. Maar in Washington maakten regeringswoordvoerders en politici zich geen illusies dat de EU en de VS op eensgezinde wijze zullen reageren op de nucleaire wapenwedloop. Voormalige minister van Buitenlandse Zaken Lawrence Eagleburger zei te hopen dat ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, snel in actie komt. Annan reageerde uiteraard teleurgesteld, maar liet in het midden of hij een poging wil ondernemen om de spanningen in Zuid-Azie te doen verminderen.

Welke stappen de VS verder denken te ondernemen was gisteren nog niet duidelijk. Regeringswoordvoerders en deskundigen van denktanks wezen erop dat de invloed van de VS in Pakistan en India beperkt is.

Overigens zijn het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken ervan doordrongen dat de economische sancties geen grote indruk maken in beide landen. De strafmaatregelen vloeien automatisch voort uit een wet ter voorkoming van de verspreiding van kernwapens. Die wet werd tegen de zin van de regering aangenomen door het Republikeinse Congres. Maar ook Republikeinen zoals oud-president Bush en diens ministers Baker en Eagleburger vinden de sanctiewet een 'te bot instrument'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden