VS tonen nieuwe video's van Russische 'aanvalsvluchten' op schip

De Amerikaanse marine heeft zo'n twintig nieuwe video's vrijgegeven van de twee Russische gevechtsvliegtuigen die vorige maand de USS Donald Cook lastigvielen. Op de filmpjes is te zien hoe een Russische marine-helikopter demonstratief langs het schip vliegt en foto's neemt. Volgens het Pentagon worden de Russen de laatste tijd agressiever richting schepen van de NAVO.

Redactie

'Het is duidelijk dat de Russen aanzienlijk agressiever worden in zowel de Zwarte als de Baltische Zee', aldus de Amerikaanse onderminister van Defensie Bob Work maandag over het incident met het schip. Work is in Europa voor een bezoek aan diverse NAVO-landen.

Op de nieuwe filmpjes is te zien dat de Russische helikopter, een Ka-27 Helix, in de Baltische Zee tot op dertig meter van de USS Donald Cook komt. Op de video's zijn ook meer reacties te horen van het personeel van het schip. 'Oh mijn God', roept een personeelslid als een Russische Su-24 zeer dicht bij de Amerikaanse torpedobootjager komt.

De USS Donald Cook, een van de modernste Amerikaanse marineschepen bewapend met Tomahawk-kruisraketten, werd in april twee dagen lang lastiggevallen door de Russische luchtmacht. De NAVO oefende toen in het gebied, op zo'n 115 kilometer nabij de Russische enclave Kaliningrad.

Twee Su-24 Fencers vlogen zonder enige waarschuwing vooraf gevaarlijk laag over het schip, tot op zo'n tien meter. De vliegtuigen simuleerden onder andere aanvalsvluchten op het schip. Twee dagen later naderde een Su-27, ook boven de Baltische Zee, een Amerikaans RC-135-verkenningsvliegtuig tot op 15 meter. Daarnaast voerde het een gevaarlijke manoeuvre uit boven het Amerikaanse toestel.

Ongeluk

De nieuwe video's werden door de Amerikaanse marine vrijgegeven na een WOB-verzoek van de The Virginian-Pilot. Deze lokale krant heeft voor de eigen website een compilatie van het nieuwe materiaal gemaakt, die hierboven ook is te zien. Tot nu toe had het Pentagon slechts vier korte filmpjes gepubliceerd.

De Ka-27 vloog zeker zeven keer langs het schip. De Ka-27 wordt door de Russische marine onder andere gebruikt voor onderzeebootbestrijding en transportvluchten. 'Twee bemanningsleden maken foto's', meldt een Amerikaans bemanningslid in de commandokamer van de USS Donald Cook.

Onderminister Work vindt de Russische acties 'onverantwoordelijk'. Volgens de bewindsman was de kans op een ongeluk groot omdat de Su-24's zo laag vlogen. Work: 'Deze kerels kwamen heel dichtbij. Als je zo snel vliegt en zo dicht bij het water, dan is het risico op een ongeluk heel groot.'

Waarschuwing

Rusland zou in geval van een ongeluk meteen met een beschuldigende vinger naar de VS wijzen, vermoedt Work. Hij waarschuwde Moskou dat de VS zich niet laten intimideren en zullen blijven oefenen in internationale wateren.

'Wij gaan er vaak ook op uit, op zoek naar Russische schepen', aldus de onderminister. 'Maar we doen het op een veilige hoogte en zonder aanvalsvluchten te simuleren. Dat is de beste manier om een ongeluk te voorkomen. Want wanneer zo'n ongeluk zich voordoet, weet je niet wat daarna de gevolgen zullen zijn.'

Kort na de Russische vluchten zei de Amerikaanse generaal Curtis Scaparrotti, vlak voor zijn aanstelling tot hoogste NAVO-commandant, dat president Poetin moet worden gewaarschuwd voor nieuwe provocaties. Na zo'n waarschuwing moeten de VS zelfs bereid zijn militair op te treden tegen Moskou, vond Scaparrotti. Niet eerder reageerde een hoge VS-militair zo fel op de Russische acties.

Een van de Russische Su-24-gevechtsvliegtuigen tijdens een van de vele gesimuleerde aanvalsvluchten op de USS Donald Cook. Beeld US Navy
Een van de Russische Su-24-gevechtsvliegtuigen tijdens een van de vele gesimuleerde aanvalsvluchten op de USS Donald Cook.Beeld US Navy
De Russische marinehelikopter Ka-27, die van de NAVO de codenaam Helix heeft gekregen. Beeld US Navy
De Russische marinehelikopter Ka-27, die van de NAVO de codenaam Helix heeft gekregen.Beeld US Navy

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden