VS: Syrië heeft chemische wapens

President Bush en minister van Defensie Rumsfeld hebben Syrië gisteren gewaarschuwd geen onderdak te bieden aan kopstukken van het gevallen Iraakse regime....

Bush drong er bij Syrië op aan gevluchte kopstukken uit het Ba'ath-regime en Iraakse militairen uit te leveren. Rumsfeld zei dat de Syrische regering in zijn ogen 'veel fouten en veel slechte keuzes' heeft gemaakt.

Volgens hem zouden tal van Syriërs betrokken zijn bij de gevechten tegen de Amerikaanse troepen in Irak. Hij zei dat de Amerikanen 'veel' Syrische vrijwilligers hebben gedood tijdens vuurgevechten.

De Syrische regering maakte er geen geheim van dat zij hoopte dat de geallieerden een nederlaag zouden lijden tegen het Iraakse bewind. Maar Damascus heeft steeds de Amerikaanse beschuldigingen afgewezen dat het Irak militair materieel heeft geleverd of dat het Irak heeft toegestaan chemische of biologische wapens onder te brengen in Syrië.

De waarschuwingen lijken deel uit te maken van een campagne van de VS om Syrië na de val van het Iraakse regime onder druk te zetten zijn steun aan radicale groeperingen in het Midden-Oosten te staken en eventuele plannen om massavernietigingswapens te produceren op te geven.

Sommige 'haviken' uit de regering-Bush hebben laten weten dat zij het nu tijd vinden aan te sturen op een 'verandering van het regime' in Syrië. President Bush ging echter niet in op de vraag of zijn opmerkingen moesten worden gezien als een teken dat de VS plannen hebben om ook tegen Syrië militaire actie te ondernemen. 'Syrië moet gewoon aan onze kant staan', zei hij.

De commandant van de militaire operatie in Irak, generaal Tommy Franks, zei dat Amerikaanse troepen de stad Tikrit, de thuisbasis van Saddam Hussein, waren binnengetrokken en dat zij vrijwel geen verzet ontmoetten. Correspondenten meldden later echter dat er hier en daar toch flink werd gevochten. Tikrit was de enige grote stad die de geallieerden nog niet hadden ingenomen.

Bij hun opmars naar Tikrit stuitten de mariniers toevallig op zeven Amerikaanse militairen die krijgsgevangen waren gemaakt door de Irakezen. Een politieagent in de stad Samarra, ruim honderd kilometer ten zuiden van Tikrit, wees hen het gebouw aan waar de zeven gevangen werden gehouden. Hun bewakers waren gevlucht. Alle zeven verkeren in redelijk goede gezondheid.

Eerder sloegen de geallieerden een flinke slag doordat één van Saddam Husseins voornaamste adviseurs, generaal Amir al Saadi, zich vrijwillig aan hen overgaf. Al Saadi, die aan het hoofd stond van het geheime Iraakse wapenprogramma, figureerde op een door de VS gepubliceerde lijst van de 55 meest gezochte figuren uit het Iraakse bewind. De VS hopen dat hij informatie heeft over massavernietigingswapens, maar Al Saadi hield vol dat Irak die wapens niet bezit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden