VS sturen zeven extra vliegtuigen naar de Golf

De Amerikaanse regering heeft zeven extra B-52 bommenwerpers naar het eiland Diego Garcia gestuurd ter voorbereiding van een eventuele aanval op Irak....

REUTERS; AP; AFP

Reuters, AP, AFP

WASHINGTON/BAGDAD

De spanning liep verder op door een verklaring van de Iraakse eenheidspartij Baath dat de Unscom-inspecteurs de toegang tot het partijkantoor ook een tweede keer zal worden ontzegd. Woensdag droop een ploeg inspecteurs die een verrassingsbezoek brachten aan het hoofdkwartier van de Baath onverrichterzake af.

Uit een weekverslag dat Unscom gisteren publiceerde blijkt dat dit niet het eerste maar het derde incident was. Op 5 december blijken Iraakse functionarissen 'onaanvaardbare eisen' te hebben gesteld voor het fotograferen van enkele bommen. Op diezelfde dag keerde een team chemische experts rechtsomkeerd op een bezochte locatie, eveneens omdat eisen werden gesteld, in strijd met de VN-resoluties.

Een bestuurslid van de Baath-partij, Latif Nsayif Jassim, verklaarde gisteren dat de inspecteurs het recht niet hebben om bij partijkantoren binnen te vallen. Inspecties bij politieke partijen horen volgens hem niet tot het mandaat van Unscom, dat moet nagaan of Irak zijn verplichting om wapens voor masssavernietiging te ontmantelen nakomt.

Ook de Britse regering keerde zich fel tegen de tegenwerking die Unscom deze week opnieuw ondervindt. De Britten zijn eveneens paraat voor een aanval op Irak. Vorige maand werd zo'n aanval op het allerlaatste moment afgelast omdat Saddam Hussein alsnog medewerking aan Unscom hervatte. De Amerikanen hebben nog steeds twintigduizend militairen in het Golfgebied.

Minister Cohen liet gisteren wel doorschemeren dat een eventuele aanval op Irak niet in de komende dagen is te verwachten. Het Pentagon maakte verder bekend dat er extra Patriot-anti-raket-raketten naar Israël gaan 'voor oefeningen' tijdens het bezoek van president Clinton volgende week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden