Nieuws

VS sturen rampenbestrijding naar grens om toegenomen aantal migrantenkinderen op te vangen

De Amerikaanse regering heeft de hulp ingeschakeld van rampenbestrijdingsdienst FEMA, die doorgaans wordt ingezet bij overstromingen en noodweer, om te assisteren aan de grens met Mexico. De autoriteiten zien namelijk een groeiend aantal minderjarige migranten de grens bereiken. FEMA moet de kinderen de komende 90 dagen ‘helpen opvangen, onderdak bieden en vervoeren’, zei minister Alejandro Mayorkas van Binnenlandse Veiligheid zaterdag.

Migranten nadat ze via de rivier Rio Grande de grens met de VS zijn overgestoken. Beeld REUTERS
Migranten nadat ze via de rivier Rio Grande de grens met de VS zijn overgestoken.Beeld REUTERS

De grensbewakingsdienst heeft te kampen met veel kinderen die zonder ouders of voogd de grens oversteken. De minderjarige migranten moeten eigenlijk binnen 72 uur worden overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, dat vervolgens kijkt of ze bijvoorbeeld bij een familielid of opvangouders ondergebracht kunnen worden tot hun asieltraject is afgerond. Maar door het groeiende aantal kinderen stokt dat proces en moeten de kinderen langer in de detentiecentra blijven. Juist die centra, waar kinderen in het verleden vaak onder erbarmelijke omstandigheden werden vastgehouden, waren Democraten tijdens het presidentschap van Republikeinse Donald Trump een doorn in het oog. De democratische president Joe Biden kreeg de afgelopen weken de kritiek voor de voeten geworpen dat hij te weinig deed om de ‘kinderen in kooien’-praktijken een halt toe te roepen.

‘Ik ben ongelooflijk trots op de agenten van de grensbewaking, die de klok rond hebben gewerkt onder moeilijke omstandigheden om voor kinderen te zorgen die tijdelijk onder onze hoede zijn. Maar zoals ik al vaker heb gezegd, is een grensbewakingsfaciliteit geen plaats voor een kind. We werken samen met het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken om in de zorg van onbegeleide kinderen te voorzien’, aldus Mayorkas.

Sinds Biden, die in vergelijking met Trump een ruimhartiger migratiebeleid, voert, is het aantal migranten dat aan de grens arriveert toegenomen, waaronder dus ook het aantal minderjarigen. Donderdag zaten volgens een regeringsmedewerker meer dan 3600 minderjarigen in de faciliteiten van de grensbewaking. Dat is vier keer zoveel als eind februari het geval was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden