VS sturen meer troepen naar Irak voor verkiezingen

Het Amerikaanse leger heeft de troepensterkte in Irak opgeschroefd met het oog op de nationale verkiezingen in januari. Met de aankomst van 3700 man van de 256ste brigade van de Nationale Garde is het aantal Amerikaanse soldaten in Irak weer boven de 240 duizend gestegen, net als in de zomer...

Het Pentagon heeft het vertrek van zeker een brigade uitgesteld, meldden legerfunctionarissen maandag, om nog voor de verkiezingen het verzet in de soennitische driehoek uit te schakelen.

Al enkele weken treft het Amerikaanse leger voorbereidingen voor een offensief tegen de belangrijkste soennitische verzetshaarden Falluja en Ramadi. Mariniers voerden maandag artilleriebeschietingen op het oostelijke deel van Falluja uit; 's avond zijn ook nog luchtbombardementen gemeld. In Ramadi hebben Amerikaanse troepen maandag slag geleverd met opstandelingen; er vielen zeker drie doden.

De Iraakse interim-president Ghazi Yawar heeft in de Koeweitse krant Al-Qabas het offensief-in-voorbereiding bekritiseerd. 'De wijze waarop de coalitie de crisis aanpakt, is verkeerd. Het is alsof iemand met kogels op de kop van een paard schiet omdat er een vlieg op is geland; het paard stierf en de vlieg kon ontkomen. Beter kunnen de coalitiestrijdkrachten de dialoog voortzetten, zodat het Iraakse leger inwoners kan overhalen zich niet bij de rebellen aan te sluiten.'

Juist zondag had de Iraakse interim-premier Iyad Allawi nog gezegd dat het geduld van de regering met de opstandelingen in Falluja bijna op was. Hij kondigde aan dat de stad 'snel zal worden bevrijd uit de greep van de terroristen die uit het buitenland zijn gekomen'. Alom wordt vermoed dat de gevreesde Abu Musab al-Zarqawi en zijn aan Al Qa'ida gelieerde terreurgroep kwartier hebben gemaakt in Falluja.

Militieleden van Ansar al-Sunna hebben maandag de plaatsvervangend gouverneur van Bagdad, Hatem Karim, geliquideerd. Twee lijfwachten raakten gewond bij de schietpartij, uitgevoerd vanuit een rijdende auto. Moordaanslagen op Iraakse functionarissen die beschouwd worden als collaborateurs zijn aan de orde van de dag, evenals wraakmoorden op vertegenwoordigers van het verdreven Ba'ath-regime. Schutters in Baquba hebben maandag de ex-luitenant-kolonel van de Republikeinse Garde, Athir al-Khazraji vermoord.

Met veel geweld zijn gisteren een Amerikaan, een Nepalees en twee Arabieren ontvoerd in de gegoede wijk Mansour in Bagdad - de nationaliteit van de Arabische gijzelaars is onbekend. Met mitrailleurs en raketwerpers vielen de ontvoerders het kantoor binnen van het Saudische bedrijf waarvoor de mannen werken. De bewaker van het pand werd gedood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden