VS sturen in 2018 opnieuw mensen naar de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil in 2018 vier astronauten naar de maan sturen. Dat heeft een woordvoerder van de NASA maandag laten weten. De laatste bemande missie naar de maan was in 1972...

ANP

‘Wij willen in 2018 naar de maan terugkeren’, aldus de NASA-woordvoerder. De astronauten zouden een week op het hemellichaam moeten verblijven. Dat is vier maal zo lang als tijdens de missie in 1972.

Het vaartuig dat de ruimtereizigers naar de maan moet brengen, dient vanaf 2014 operationeel te zijn. De spaceshuttle die nu voor bemande en onbemande ruimtemissies wordt gebruikt, zal volgens de NASA rond 2010 niet meer in gebruik zijn.

De maan is het enige hemellichaam tot nog toe dat door mensen is bezocht. Kort nadat de Rus Joeri Gagarin op 12 april 1961 als eerste mens een ruimtevlucht maakte, kondigde de Amerikaanse president aan dat voor het einde van dat decennium een Amerikaan voet op de maan zou zetten. Sindsdien zijn zes Amerikaanse expedities op de maan geland.

20 juli 1969: Apollo-11 landt om 3.56 uur (Nederlandse tijd) op de maan. Neil Armstrong en Edwin Aldrin planten de Amerikaanse vlag in het maanstof. De eerste spreekt de beroemd geworden woorden: ‘Dit is een kleine stap voor een mens, maar een grote sprong voor de mensheid.’

19 november 1969: Vier maanden later betreden astronauten Charles Conrad en Alan Bean het maanoppervlak. Zij verzamelen stenen, sturen gegevens naar aarde en hebben een kleurencamera bij zich.

5 februari 1971: Apollo 14 landt met aan boord Alan Shepard en Edgar Mitchell. Shepard speelt een potje golf.

30 juli 1971: Met een maanauto verkennen David Scott en James Irvin de directe omgeving van hun landingsplaats. Aan boord van Appollo-15 nemen ze bijna tachtig kilo steen mee.

21 april 1972: Astronauten John Young en Charles Duke onderzoeken voor het eerst een hoogvlakte op de maan. Met hun maanauto rijden ze bijna 27 kilometer.

11 december 1972: Eugene Cernan en Harrison Schmitt maken de tot op heden laatste maanvlucht. De camera van de maanauto filmt de terugkeer van Apollo-17 naar aarde.

Een maanvlucht, Apollo-13, liep bijna fataal af. Als zich op de heenweg aan boord een zware explosie voordoet, is de bemanning gedwongen in de maanlander terug te keren naar aarde.

Russische kosmonauten zetten nooit voet op de maan. Wel brachten enkele landers proefmonsters mee terug naar aarde. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stuurde in 2003 een eerste missie naar de maan. De satelliet draait inmiddels rondjes om het hemellichaam, maar landt er niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden