VS sturen B52's in eilandentwist China en Japan

De Verenigde Staten en Japan hebben dinsdag gezamenlijk actie ondernomen in het dispuut van Japan met China over de Senkaku-eilanden. Het Amerikaanse leger stuurde twee B52-vliegtuigen van zijn basis in Guam op een 'routinetrip' door het luchtruim dat China sinds dit weekeinde claimt.

AMSTERDAM - Tegelijkertijd gaf de Japanse regering twee van zijn grootste luchtvaartmaatschappijen de opdracht niet langer te gehoorzamen aan door de Chinese autoriteiten opgestelde nieuwe spelregels voor het gebied.


Afgelopen weekeinde kondigde China aan dat het de controle over het luchtruim rond de omstreden eilanden verscherpt. Dat leidde al tot veroordelingen van Japan en de VS. Volgens defensieminister Chuck Hagel komt de Chinese aankondiging neer op 'een destabiliserende poging om de status quo in de regio te veranderen'. De VS zijn gehouden Japan bij te staan in geval van een militair conflict met China.


Aan Hagels woorden hebben de Amerikanen met de missie van de B52's ook daden toegevoegd. Volgens de Amerikanen stond hun vlucht door het omstreden gebied al langer gepland, maar het Amerikaanse signaal aan China duidelijk: het nieuwe Chinese luchtruim heeft voor de VS geen betekenis.


Japan geeft hetzelfde signaal af, met alle risico vandien op een verder oplopen van de spanningen. Japan Airlines en All Nipon Airlines zullen niet langer meedoen aan de door China opgelegde meldingsplicht, wanneer een van hun vliegtuigen het luchtruim boven de omstreden Senkaku-eilanden doorkruist. Japan dat zegt al sinds de 19de eeuw de zeggenschap over het gebied te hebben, twist hierover al jaren met China. Ook Taiwan zegt een claim op de eilanden te hebben. Volgens China zijn het de Diaoyu-eilanden, maar Japan erkent geen enkele Chinese aanspraak. De Japanners gooiden vorig jaar september olie op het vuur door enkele eilandjes in het gebied te kopen van de privé-eigenaar. Dat leidde tot grote, nationalistische protesten in China.


De nieuwe Chinese regels voor het gebied houden in dat ieder vliegtuig dat door het gebied gaat, zich moet melden bij de Chinese autoriteiten met een vluchtplan en een aanduiding van de herkomst van het vliegtuig. Ook moet er permanent radiocontact worden onderhouden.


Japan Airlines en All Nipon Airlines deden daar dit weekeinde aanvankelijk braaf aan mee, maar keren nu op hun schreden terug. Hun regering ziet er een erkenning van de legitimiteit van de Chinese aanspraken in. Andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Singapore Airlines en het Australische Qantas, houden zich wel aan de Chinese regels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden