VS sturen 600 extra militairen naar Irak om Mosul te heroveren op IS

De VS sturen de komende weken ongeveer zeshonderd extra militairen naar Irak om te helpen bij de herovering van de stad Mosul. Dat is verreweg de grootste stad die in handen is van terreurbeweging Islamitische Staat.

Redactie
Een strijder van de sjiitische Badr-organisatie traint voor het op handen zijnde offensief in Mosul. Beeld reuters
Een strijder van de sjiitische Badr-organisatie traint voor het op handen zijnde offensief in Mosul.Beeld reuters

De troepen gaan zelf niet vechten, maar zullen Iraakse militairen trainen en adviseren, zo liet het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag weten. 'We hebben het altijd al gezegd', zei Defensieminister Ash Carter. 'Als we kansen zien om de campagne te versnellen, dan grijpen we die.'

Het grootste deel van de 615 uitgezonden Amerikanen zullen worden gestationeerd op de luchtmachtbasis Qayara, ongeveer zestig kilometer van Mosul. Iraakse troepen heroverden de luchtmachtbasis in juli van dit jaar op IS.

Ook zullen er manschappen naar de Ain al Asad-luchtmachtbasis in West-Irak worden gestuurd, waar honderden Amerikanen zijn gestationeerd om Iraakse militairen te trainen.

De Iraakse premier Haider al-Abadi zei in een verklaring dat zijn regering heeft gevraagd om meer Amerikaanse militaire trainers en adviseurs. Hij heeft herhaaldelijk gezegd de in 2014 door IS veroverde stad voor eind 2016 weer in handen te willen hebben.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde gelaten op het besluit om extra militairen naar Irak te sturen. Hij sprak van 'een sombere beslissing'. 'Ik ben me er altijd zeer van bewust dat als ik onze uitmuntende mannen en vrouwen in uniform naar een oorlogstheater stuur, er een risico is dat ze niet meer terugkeren', aldus Obama tijdens een evenement op een militaire basis in Fort Lee, Virginia.

IS graaft slotgracht

Volgens bewoners, hooggeplaatste Iraakse militairen en lokale autoriteiten heeft IS ter voorbereiding op het Iraakse offensief een twee meter diepe en twee meter brede geul om de stad gegraven. Lees hier meer.

Nazhan Sakhar, de leider van een soennitische militie, die op de brokstukken staat van zijn door IS verwoeste huis. Hij bereidt zich nu voor op de slag om Mosul. Beeld ap
Nazhan Sakhar, de leider van een soennitische militie, die op de brokstukken staat van zijn door IS verwoeste huis. Hij bereidt zich nu voor op de slag om Mosul.Beeld ap

Offensief

Het Iraakse leger begon in maart een offensief om Mosul te bevrijden, maar dat mislukte. Na drie weken werd de campagne onderbroken in afwachting van versterking. Sindsdien wordt internationaal gesproken over een gezamenlijke aanpak. Frankrijk en de VS kondigden in juli al aan dat ze een gezamenlijke aanval aan het voorbereiden waren.

Tot nu toe zijn drie Amerikaanse militairen omgekomen bij de strijd tegen IS in Irak.

Strijders van de sjiitische Badr-organisatie tijdens een militaire training. Beeld reuters
Strijders van de sjiitische Badr-organisatie tijdens een militaire training.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden