VS sturen 600 extra militairen naar Irak om Mosul te heroveren op IS
De VS sturen de komende weken ongeveer zeshonderd extra militairen naar Irak om te helpen bij de herovering van de stad Mosul. Dat is verreweg de grootste stad die in handen is van terreurbeweging Islamitische Staat.
De troepen gaan zelf niet vechten, maar zullen Iraakse militairen trainen en adviseren, zo liet het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag weten. 'We hebben het altijd al gezegd', zei Defensieminister Ash Carter. 'Als we kansen zien om de campagne te versnellen, dan grijpen we die.'
Het grootste deel van de 615 uitgezonden Amerikanen zullen worden gestationeerd op de luchtmachtbasis Qayara, ongeveer zestig kilometer van Mosul. Iraakse troepen heroverden de luchtmachtbasis in juli van dit jaar op IS.
Ook zullen er manschappen naar de Ain al Asad-luchtmachtbasis in West-Irak worden gestuurd, waar honderden Amerikanen zijn gestationeerd om Iraakse militairen te trainen.
De Iraakse premier Haider al-Abadi zei in een verklaring dat zijn regering heeft gevraagd om meer Amerikaanse militaire trainers en adviseurs. Hij heeft herhaaldelijk gezegd de in 2014 door IS veroverde stad voor eind 2016 weer in handen te willen hebben.
De Amerikaanse president Barack Obama reageerde gelaten op het besluit om extra militairen naar Irak te sturen. Hij sprak van 'een sombere beslissing'. 'Ik ben me er altijd zeer van bewust dat als ik onze uitmuntende mannen en vrouwen in uniform naar een oorlogstheater stuur, er een risico is dat ze niet meer terugkeren', aldus Obama tijdens een evenement op een militaire basis in Fort Lee, Virginia.
IS graaft slotgracht
Volgens bewoners, hooggeplaatste Iraakse militairen en lokale autoriteiten heeft IS ter voorbereiding op het Iraakse offensief een twee meter diepe en twee meter brede geul om de stad gegraven. Lees hier meer.
Offensief
Het Iraakse leger begon in maart een offensief om Mosul te bevrijden, maar dat mislukte. Na drie weken werd de campagne onderbroken in afwachting van versterking. Sindsdien wordt internationaal gesproken over een gezamenlijke aanpak. Frankrijk en de VS kondigden in juli al aan dat ze een gezamenlijke aanval aan het voorbereiden waren.
Tot nu toe zijn drie Amerikaanse militairen omgekomen bij de strijd tegen IS in Irak.