VS sturen 120.000 man naar Irak

De Verenigde Staten zijn van plan de komende maand nog eens 120 duizend militairen naar de Golf sturen voor de oorlog in Irak....

Van onze correspondent Bert Lanting

Twintigduizend militairen van de Vierde Gemechaniseerde Infanteriedivisie zullen de komende dagen al worden overgevlogen naar de Golfregio, in afwachting van materieel dat via het Suez-kanaal op weg is naar Koeweit.

Om de druk op het Iraakse bewind te vergroten stuurden de VS gisteren eenheden van de 101ste Luchtlandingsdivisie Irak binnen. Tegelijkertijd zijn de geallieerden bezig de weg te effenen voor het openen van een tweede front vanuit het noorden. Transporttoestellen brachten gisteren tanks en ander materieel van de Eerste Infanteriedivisie over naar een vliegveld in het door de Koerden beheerste gebied, waar kort daarvoor duizend Amerikaanse parachutisten waren geland.

De geallieerden voerden gisteren opnieuw zware bombardementen uit op doelen in Bagdad. Volgens ooggetuigen waren het de zwaarste explosies in de Iraakse hoofdstad sinds het begin van de oorlog. Enorme rookwolken stegen op boven het centrum van de stad. Bij het bombardement werden onder meer het al-Salam presidentiële paleis en een communicatiecentrum getroffen.

Ook stellingen van het Iraakse leger in het zuiden van de hoofdstad werden onder vuur genomen. Daar hebben eenheden van de Republikeinse Garde zich ingegraven om te voorkomen dat geallieerde troepen de stad kunnen binnentrekken.

Voorlopig zijn de geallieerde troepen echter nog verwikkeld in gevechten op flinke afstand van de hoofdstad. Ze kwamen bij de stad Samawah, tussen Nassiriyah en Najaf, onverwacht onder vuur te liggen van een aanzienlijke Iraakse troepenmacht.

Bij de zuidelijke stad Basra schakelden de geallieerden veertien Iraakse tanks uit die op weg waren naar de havenstad Umm Qasr, die de geallieerden in handen hebben.

Ook bij Nassiriyah woedden opnieuw gevechten tussen Iraakse eenheden en Amerikaanse mariniers die de taak hebben de aanvoerlijnen naar het noordelijker gelegen front open te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden