NieuwsRohingya

VS stellen sancties in tegen hoogste militairen Myanmar

De Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen de hoogste militair van Myanmar, de generaal Min Aung Hlaing, en enkele andere hoge militairen. De VS houden hen verantwoordelijk voor het op grote schaal doden van Rohingya moslims.

De Myanmarese generaal Min Aung Hlaing. Beeld AFP
De Myanmarese generaal Min Aung Hlaing.Beeld AFP

Het zijn de zwaarste stappen die de VS hebben genomen in reactie op de misdaden tegen de islamitische Rohingya-minderheid. De sancties gelden ook voor de rechterhand van Min Aung Hlaing, Soe Win, en voor twee andere hoge bevelhebbers en hun families.

,,We blijven bezorgd dat de regering van Myanmar geen actie heeft ondernomen om degenen die verantwoordelijk zijn voor de mensenrechtenschendingen en de misdaden ter verantwoording te roepen. Daarnaast zijn er nog steeds berichten dat militairen van Myanmar geweld plegen", zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een verklaring.

Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben militairen in Myanmar zich schuldig gemaakt aan misdaden tegen leden van de islamitische Rohingya-minderheid. De legerleider van het land en anderen die voor de wreedheden verantwoordelijk zijn moeten internationaal daarom worden vervolgd, stelde een onderzoekscommissie van de VN vorig jaar in een vierhonderd pagina's tellend rapport, waarin wordt gerept van ‘een schoolvoorbeeld van etnische zuivering’. Honderdduizenden mensen vluchtten naar Bangladesh.

Dit jaar concludeerde de VN dat hun eigen aanpak in Myanmar tussen 2010 en 2018 niet toereikend is geweest. De verantwoordelijkheid voor de mensenrechtenschendingen ligt grotendeels bij de Myanmarese overheid, aldus een intern rapport, maar er is een 'gedeelde verantwoordelijkheid’ die wordt gedragen door de Verenigde Naties. Zij hebben ‘systematisch gefaald’, concludeert het rapport.

De Myanmarese leider Aung San Suu Kyi ligt internationaal al jaren onder vuur vanwege de mensenrechtenschendingen in haar land, al hoeft ze niet te vrezen dat ze haar Nobelprijs voor de Vrede moet inleveren. De regels staan niet toe dat de prestigieuze onderscheiding wordt ingetrokken, zegt het Noors Nobelcomité.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden