VS stapelt schuld op schuld, zolang Fed nog meewerkt

De Verenigde Staten mogen groei kennen, ze stapelen nog altijd de ene op de andere schuld. Deze week zijn liefst vier veilingen van staatsleningen gepland met het doel daarmee oude leningen af te lossen.

AMSTERDAM - Dinsdag werd voor 32 miljard dollar (23,3 miljard euro) aan 2-jarige leningen geveild, vandaag 32 miljard dollar aan 5-jarige leningen, morgen 29 miljard aan 7-jarige leningen en nog eens 16 miljard dollar aan 5-jarige leningen.


Tot nu toe hielpen de Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, een handje met het opkopen van al die schulden. Maar daar zal een einde aan komen. Mogelijk gebeurt dit al vandaag, maar anders vrijwel zeker in de eerste drie maanden van volgend jaar. Er wordt al geruime tijd over gespeculeerd in de financiële wereld (zie ook de citaten hiernaast).


De leden van het openmarktcomité van de Fed vergaderen sinds gisteren in het diepste geheim met elkaar onder leiding van Fed-voorzitter Ben Bernanke. De financiële markten houden de adem in. Vanavond zal duidelijk worden of de Fed nu wel de knoop doorhakt en concreet zal aankondigen wanneer zij zal stoppen met de monetaire stimulering. In mei liet voorzitter Ben Bernanke al weten dat dit op afzienbare termijn zou gebeuren, maar tot nu toe is een besluit steeds vooruit geschoven.


'Na woorden wil de markt nu wel eens daden zien', zei een analist dinsdag. De Amerikaanse centrale banken kopen nog altijd elke maand voor 85 miljard dollar aan staatsobligaties en hypotheekobligaties op die op de uitdijende balans van Fed komen te staan. Vorige week kwam het balanstotaal van de Fed uit op 3,99 biljoen dollar. In september 2012 was dat nog 2,85 biljoen dollar en voor de crisis 873 miljard dollar.


Van de economen die Bloomberg elke maand interviewt, verwacht 34 procent dat de Federal Reserve vandaag een zogenoemde vermindering of temporisering (tapering) van de stimulering zal aankondigen. Een maand geleden was dat nog 17 procent.


Er zijn redenen genoeg voor de Fed om een einde te maken aan de ongebreidelde stimulering. De jaarlijkse groei van de Amerikaanse economie bedraagt inmiddels op jaarbasis 3,6 procent. De werkloosheid is gedaald van 7,4 naar 7,0 procent - heel dicht bij de uiteindelijke doelstelling van een werkloosheid van maximaal 6,5 procent. Daarnaast heeft het Congres een akkoord bereikt over de begroting en het schuldenplafond zodat ook politieke rust is verzekerd.


Aan de andere kant is er geen noodzaak om heel snel te handelen. De inflatie is vorige maand niet gestegen, ondanks de sterke groei van de economie. Als de Fed de knoop doorhakt, is de vraag of de afbouw - van 85 miljard tot 0 dollar - zal plaatsvinden in een periode van 6, 12 of 18 maanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden