VS staken zoektocht Saddams verboden wapens

De Verenigde Staten hebben de zoektocht naar massavernietigingswapens in Irak gestaakt. Het Witte Huis heeft dat woensdag bekendgemaakt. Voor het bestaan van de wapens, voor president George Bush een van de belangrijkste redenen voor de aanval op Irak in 2003, is geen enkele aanwijzing gevonden....

De zogeheten Irak Survey Group, die uit ongeveer twaalfhonderd Amerikaanse militaire specialisten en experts op veiligheidsgebied bestaat, heeft het onderzoek gestaakt.

De groep heeft bijna twee jaar onderzoek gedaan en bezocht onder meer fabrieken, laboratoria en legerbases. De groep wordt nu ingezet voor het vergaren van informatie die de Amerikanen moet helpen bij het winnen van een guerrillaoorlog, aldus Amerikaanse functionarissen. Volgens woordvoerder van het Witte Huis Scott McClellan worden er nog documenten bestudeerd die in Irak zijn gevonden, maar is het team dat het onderzoek uitvoerde terug naar huis.

De leider van het inspectieteam, Charles Duelfer, brengt komende maand zijn eindrapport uit. De bevindingen daarin zullen niet wezenlijk verschillen van die in een afgelopen september verschenen tussenrapportage van Duelfer, zei McClellan. Daarin stond dat Saddam Hussein vanaf 1991 geen massavernietigingswapens bezat en ze ook niet meer heeft gemaakt. Volgens Duelfer was Saddam ook helemaal niet in staat ze te maken. McClellan zei dat 'gebaseerd op wat we vandaag weten, de president dezelfde actie zou hebben ondernomen om de dreiging die Saddam vormde weg te nemen'.

Achttien dagen voor de geplande verkiezingen in Irak zijn vijftien Irakezen gedood door opstandelingen. Volgens minister Hoshyar Zebari van Buitenlandse Zaken gaan de verkiezingen door, maar 'zijn ze geen honderd procent'. De Iraakse minister zei gisteren dat gedeelten van het land niet aan de verkiezingen kunnen deelnemen wegens veiligheidsproblemen.

De dag daarvoor had premier Allawi al gezegd dat delen van Irak te onveilig zijn voor verkiezingen. Het Witte Huis verklaarde gisteren dat de verkiezingen waarschijnlijk 'minder dan perfect' zijn, maar de VS werken samen met Irak aan een zo breed mogelijk politieke participatie, aldus woordvoerder McClellan.

]]>

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden