VS staken spionage boven Irak

De Verenigde Staten hebben gisteren de vluchten met U-2 spionagetoestellen boven Irak gestaakt nadat Iraakse gevechtstoestellen de U-2's hadden bedreigd....

Van onze correspondent Bert Lanting

Irak verzekerde meteen dat het om een 'misverstand' ging en niet om tegenwerking van de VN-inspecties. Volgens Iraakse functionarissen had Unmovic, het inspectieteam van de Verenigde Naties, verzuimd te melden dat ditmaal twee U-2 toestellen tegelijk zouden worden ingezet. Tot nog toe had Unmovic het steeds bij één toestel gelaten.

Zodra het tweede toestel in het Iraakse luchtruim verscheen, kwamen Iraakse gevechtsvliegtuigen in actie. Daarop besloten de Verenigde Staten hun spionagetoestellen terug te roepen naar hun bases.

Volgens een woordvoerder van Unmovic zullen de inspectievluchten de komende dagen gewoon worden voortgezet.

Het Pentagon onthulde gisteren dat de Verenigde Staten van plan zijn Iraakse militairen in te zetten voor het herstellen van wegen, bruggen en andere delen van de infrastructuur van Irak, zodra zij het bewind van Saddam Hussein ten val hebben gebracht. Volgens Pentagonfunctionarissen zullen de militairen hun soldij doorbetaald krijgen.

De regeling geldt alleen voor de gewone Iraakse militairen, niet voor leden van de Republikeinse Garde en de Speciale Republikeinse Garde, een elite-eenheid die uiterst loyaal schijnt te zijn aan Saddam Hussein.

De Verenigde Staten zijn ook van plan het grootste deel van het Iraakse ambtenarenapparaat te laten zitten tijdens de overgangsperiode na de val van het regime van Saddam Hussein. Op die manier hopen de VS te voorkomen dat het maatschappelijk leven tot stilstand komt na een Amerikaanse invasie.

Om de scholen, ziekenhuizen en andere cruciale voorzieningen open te houden, zullen de VS meteen de betaling van al het personeel op zich nemen. Ook de meeste politieagenten zullen hun baan kunnen houden.

Pentagon-functionarissen wilden niet zeggen hoeveel dat de VS zal gaan kosten, maar het staat wel vast dat het een gepeperde rekening zal worden. In totaal zal het zeker om twee miljoen ambtenaren gaan. Daarbij komen dan nog eens de ongeveer 300 duizend man die de Iraakse landmacht telt.

Volgens de functionarissen zal de Amerikaanse regering verder ongeveer honderd Iraakse ballingen inhuren om de Amerikanen te helpen bij het draaiende houden van het overheidsapparaat.

Het is de bedoeling dat generaal Tommy Franks, de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de Golfregio, tijdelijk de touwtjes in handen zal krijgen na een Amerikaanse invasie in Irak. Het civiele bestuur van Irak zal echter in handen komen te liggen van Jay Garner, een gepensioneerde landmachtofficier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden