VS staken hulp aan rebellen in Noord-Syrië

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië stoppen per direct al hun militaire hulp aan rebellen in het noorden van Syrië. De beslissing komt nadat het Vrije Syrische Leger (FSA) uit een aantal bases nabij de Turkse grens werd verdreven door strijders van het Islamitisch Front. Dat zei een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Ankara gisteren. De laatste maanden liggen rebellen steeds vaker onderling overhoop.

VAN ONZE CORRESPONDENT REMCO ANDERSEN

BEIROET - De VS verstrekken de rebellen 'niet-dodelijke hulp', bijvoorbeeld nachtkijkers, kogelwerende vesten en medicijnen. Voor zover bekend geldt de beslissing niet voor steun aan rebellen in andere delen van het land, zoals het zuiden. Ook humanitaire hulp aan het noorden gaat door.

Het Islamitisch Front, een coalitie van zes islamistische brigades die het Vrije Syrische Leger niet erkent, nam vrijdagnacht bezit van de FSA-bases en opslagloodsen nabij de grensplaats Bab al-Hawa. Een woordvoerder van het FSA zei tegen de BBC dat het Islamitisch Front de FSA-strijders had gevraagd te vertrekken.

Het is onbekend wat de aanleiding was en of er materieel is weggehaald. In de warenhuizen lagen ook wapens die door het FSA vanuit Turkije waren aangevoerd.

'Wegens deze situatie hebben de Verenigd Staten alle niet-dodelijke hulp aan het noorden van Syrië opgeschort', zei een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Ankara.

Het Islamitisch Front is een grote coalitie van islamisten, met uitzondering van de twee aan Al Qaida gelieerde brigades in Syrië. Het Front maakte zijn bestaan op 22 november bekend, en heeft waarschijnlijk 45.000 strijders. Daarmee is het de grootste oppositiebrigade. Het is voor zover bekend de eerste keer dat zij in conflict raken met het Vrije Syrische Leger, de gematigde oppositiestrijders die door het Westen worden gesteund.

Onderlinge strijd heeft de oppositie tegen het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad ernstig verzwakt. Tot nu ging het echter vooral om gevechten tussen aanhangers van Al Qaida en andere rebellen. Ook vechten oppositiestrijders in het noordoosten tegen Koerden, die een autonome regio willen.

Het regime maakt vorderingen op het slagveld, onder meer in de strategische regio Qalamoun nabij de Libanese grens.

Op 22 januari staat in Genève een vredesconferentie gepland tussen het regime en delen van de oppositie, onder leiding van de politieke groep de Syrische Nationale Coalitie. Het Vrije Syrische Leger, dat almaar zwakker wordt, is de militaire tak van die Coalitie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden