VS staan op vliegveld Bagdad

Amerikaanse troepen hebben het internationale vliegveld even buiten Bagdad minstens voor een deel in handen gekregen. Correspondenten bij de troepen meldden dat de infanterie-eenheden nauwelijks op verzet stuitten toen zij het vliegveld aanvielen....

De geallieerden willen het vliegveld, dat maar ongeveer 20 kilometer buiten Bagdad ligt, gebruiken voor het aanvoeren van troepen en materieel. CNN-televisie meldde dat de Iraakse autoriteiten alle controleposten op de uitvalswegen in Bagdad hebben gesloten. Inwoners van de wijken vlakbij het vliegveld kregen via luidsprekers echter de opdracht naar de luchthaven te trekken, kennelijk om de oprukkende Amerikaanse troepen tegen te houden.

Het was onduidelijk wat de oorzaak was van de stroomuitval in Bagdad. Het Pentagon ontkende dat de geallieerden elektriciteitscentrales hadden gebombardeerd. Mogelijk hadden de Iraakse autoriteiten de stroomvoorziening onderbroken uit vrees dat Amerikaanse troepen de stad zouden binnentrekken.

Volgens zegslieden in het Pentagon verkennen speciale eenheden al de buitenwijken van de hoofdstad om te zien hoe sterk de verdediging is. Generaal Richard Myers, de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, liet echter doorschemeren dat de VS nog niet van plan zijn de stad binnen te vallen.

Volgens het Pentagon was het Iraakse regime druk bezig eenheden van vier elitedivisies van de Republikeinse Garde terug te trekken in Bagdad zelf. Maar sommige eenheden kwamen daarbij onder vuur te liggen van geallieerde gevechtstoestellen die vrijwel ongehinderd kunnen opereren in de lucht boven Bagdad.

Commando-eenheden hebben bovendien de weg vanuit Tikrit in het noorden naar Bagdad geblokkeerd om te voorkomen dat eenheden van de Nebukadnezar-divisie, die daar is gelegerd, naar de hoofdstad kan trekken.

Minister van Defensie Rumsfeld legde het feit dat ook eenheden van het reguliere leger teruggeroepen worden naar Bagdad uit als een teken dat het regime wanhopig begint te worden. Tot nog toe hield het Iraakse regime die troepen buiten de hoofdstad omdat het niet zeker was van de loyaliteit van de eenheden.

Commando's overvielen een paleis van Saddam Hussein, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Bagdad. De troepen hoopten dat er mogelijk kopstukken uit het regime zouden zijn. Maar zij vonden slechts documenten.

De geallieerden hopen dat eindelijk ook de stemming onder de bevolking in het zuiden van Irak begint om te slaan. Een vooraanstaande shi'itische geestelijke in Najaf, ayatollah Sistani, heeft de bevolking opgeroepen de geallieerden geen strobreed in de weg te leggen.

In het noorden hebben Koerdische strijders met Amerikaans-Britse luchtsteun slag geleverd tegen eenheden van de Iraakse strijdkrachten. De gevechten hadden plaats op ongeveer 10 kilometer van de plaats Kalak, tussen Irbil en de oliestad Mosul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden