nieuwspalestina

VS schrappen alle donaties aan VN-hulporganisatie voor Palestijnen

De Verenigde Staten betalen geen cent meer aan de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. De UNRWA is volgens de regering-Trump ‘een onherstelbaar gebrekkige organisatie’, en de VS zullen ‘geen verdere bijdrage meer leveren’, zei woordvoerder Heather Nauert van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Palestjinse schoolmeisjes op een school die wordt gerund door de UNRWA in Gaza.  Beeld REUTERS
Palestjinse schoolmeisjes op een school die wordt gerund door de UNRWA in Gaza.Beeld REUTERS

De maatregel kan verwoestende gevolgen hebben voor zo’n vijf miljoen Palestijnen die volledig afhankelijk zijn van de hulp. De UNRWA verzorgt de scholing van honderdduizenden Palestijnse kinderen, beheert ziekenhuizen en klinieken en verstrekt hulp aan arme Palestijnse gezinnen op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook, Libanon en Jordanië.

De VS zijn lange tijd de grootste donor van de VN-organisatie geweest, en droegen ongeveer eenderde bij van het jaarlijkse budget van bijna 1 miljard euro; in 2016 was dat 368 miljoen dollar.

Begin dit jaar schrapte de regering-Trump al 65 miljoen euro van de geplande bijdrage van 125 miljoen. De UNRWA moest eerst maar eens drastisch hervormen en president Trump zei min of meer dat de Palestijnen het geld ook niet verdienden. ‘We betalen de Palestijnen honderden miljoenen dollar per jaar, maar krijgen er geen dankbaarheid of respect voor terug’, twitterde Trump. ‘Maar als de Palestijnen niet bereid blijken om over vrede te praten, waarom zouden we al die enorme betalingen aan hen in de toekomst nog doen?’

Onhoudbaar

Nu wijzen de Verenigde Staten erop dat het groeiende aantal mensen dat de UNRWA bijstaat ‘onhoudbaar is’. Ze vinden bovendien dat de organisatie zich al jaren in ‘een crisis’ bevindt. De UNRWA verwerpt de kritiek van de regering-Trump ‘in de sterkst mogelijke bewoordingen’ en spreekt van een grote teleurstelling.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde het ‘een aanval’ op het Palestijnse volk. ‘Deze stap verandert niets aan het feit dat de VS niet langer een rol van betekenis spelen in de regio en geen onderdeel meer uitmaken van de oplossing’, zei Nabil Abu Rudeina tegen persbureau Reuters.

Waarnemers waarschuwen dat de regering-Trump de Palestijnen in de armen van de radicale Hamasbeweging jaagt met het schrappen van de hulp aan de VN-organisatie. Als het netwerk van de UNRWA ineenstort zullen honderdduizenden Palestijnse kinderen en jongeren zonder scholing op straat komen te staan.

Islamabad

Dit weekeinde besloten de VS ook definitief om 300 miljoen dollar (258 miljoen euro) aan financiële hulp aan Pakistan stop te zetten. Volgens de regering Trump doet Islamabad te weinig tegen militanten groeperingen in het land.

Pakistan ontvangt jaarlijks in totaal 1,1 miljard dollar aan hulp van de Verenigde Staten. Ook in dit geval kondigde Trump eerder al op Twitter aan hier het mes in te zetten als Islamabad niet meer zou ondernemen tegen de extremisten. De VS klagen al langer dat Pakistan een veilige haven is voor opstandelingen die in Afghanistan aan de kant van de Taliban vechten. Islamabad ontkent dit.

Een woordvoerder van het Pentagon liet zaterdag weten dat het geld nu elders zal worden ingezet. Het besluit komt enkele dagen voordat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek zal brengen aan Pakistan om de nieuwe premier van het land, Imran Khan, te ontmoeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden