NieuwsStrijd tegen Libische regering

VS: Rusland stuurt gevechtsvliegtuigen naar Libië

De VS beschuldigen Rusland ervan dat het gevechtsvliegtuigen naar Libië heeft gestuurd om de Libische krijgsheer Khalifa Haftar te helpen in zijn strijd tegen de Libische regering. Moskou spreekt de beschuldigingen tegen.

Een door het Amerikaanse leger verspreide foto waarop gevechtstoestellen van Russische makelij te zien zijn op de al-Jufra luchtmachtbasis bij Sirte in Libië. Volgens de VS gaat het om toestellen die Moskou heeft gestuurd om de Libische krijgsheer Haftar te helpen. Beeld AFP
Een door het Amerikaanse leger verspreide foto waarop gevechtstoestellen van Russische makelij te zien zijn op de al-Jufra luchtmachtbasis bij Sirte in Libië. Volgens de VS gaat het om toestellen die Moskou heeft gestuurd om de Libische krijgsheer Haftar te helpen.Beeld AFP

Het Amerikaanse commandocentrum voor Afrika gaf dinsdag beelden vrij van gevechtsvliegtuigen, waaronder enkele MiG-29’s op een luchtmachtbasis ten zuiden van Sirte, die in handen is van Haftars troepen. Volgens generaal Stephen Townsend van US Africa Command zouden de Amerikanen hebben gezien hoe de gevechtstoestellen van een basis in Rusland naar Syrië vlogen, waar ze werden overgeschilderd om te verdoezelen dat het om Russische toestellen gaat. Vervolgens zetten ze koers naar Libië.

Rusland steunt Haftar bij diens pogingen Libië onder controle te krijgen. De krijgsheer die zijn machtsbasis in het oosten van het land heeft, slaagde erin grote delen van het land in handen te krijgen. Maar de laatste tijd hebben Haftars troepen enkele gevoelige nederlagen geleden tegen het leger van de door de Verenigde Naties erkende Regering van Nationaal Akkoord in Tripoli. Die hebben de wind in de rug sinds Turkije zich eerder dit jaar in het conflict mengde.

Officieel heeft Rusland geen troepen in Libië, maar er vechten wel honderden Russische huurlingen aan de kant van Haftar mee. Daarbij gaat het om strijders van Wagner, een privélegertje van Jevgeni Prigozjin, een man die nauwe banden met president Poetin heeft.

Luchtdekking

Bij de verovering van een strategische luchtmachtbasis dichtbij de grens met Tunesië maakten troepen van de Libische premier Fayez al Sarraj Russisch oorlogsmaterieel buit, waaronder een Pantsir S-1 luchtdoelbatterij. Naar verluidt zouden bij de gevechten ook Wagner-huurlingen in het nauw zijn geraakt.

De Amerikanen vermoeden dat de Russische gevechtsvliegtuigen luchtdekking moeten gaan geven aan de Wagner-huurlingen en de troepen van Haftar. Volgens generaal Townsend staat het wel vast dat Rusland de regie heeft over de inzet van de gevechtsvliegtuigen, omdat noch Haftars leger noch de Wagner-huurlingen in staat zijn om dergelijke moderne toestellen op eigen kracht te bedienen en te bewapenen.

Andrej Krasov, de ondervoorzitter van de defensiecommissie van het Russische parlement, deed de beschuldigingen af als een ‘nieuw Amerikaans griezelverhaal'. Ook de Russische senator Vladimir Dzjabarov verzekerde dat Rusland geen troepen in Libië heeft.

Evenwicht

Na de recente militaire tegenslagen kondigde Haftar aan dat hij zou terugslaan met nieuwe luchtaanvallen. ‘Dat worden dan Russische huurlingen-piloten die met door Rusland geleverde gevechtstoestellen Libiërs gaan bombarderen’, concludeerde generaal Townsend smalend.

Het is nog onzeker of de Russische gevechtsvliegtuigen het evenwicht kunnen doen omslaan in het voordeel van Haftar. Voorlopig zijn er volgens de VS acht Russische toestellen in Libië aangekomen. De hulp van de Russische luchtmacht betekende wel de redding voor de Syrische president Bashar al-Assad, maar dat was een veel omvangrijkere militaire operatie waarover Rusland nooit geheimzinnig heeft gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden