VS rolt deel van Mexicaans drugskartel op

De Amerikaanse politie heeft tijdens nachtelijke razzia’s 55 personen opgepakt die lid zouden zijn van het Mexicaanse Sinaloa-kartel, een van de grootste misdaadsyndicaten ter wereld....

Van onze buitenlandredactie

De arrestatiegolf vormde het hoogtepunt van een 21 maanden durende operatie van de DEA, waarbij in totaal 755 verdachten werden opgepakt en 59 miljoen dollar (46 miljoen euro) aan crimineel geld werd geconfisqueerd.

Het geweld van Mexicaanse drugskartels, dat in Mexico zelf schrikbarende proporties heeft aangenomen, dringt ook steeds verder binnen in de Verenigde Staten, de grootste afzetmarkt van de Mexicaanse drugsbazen.

In zuidelijk gelegen steden als Phoenix in Arizona en Atlanta in Georgia is al duidelijk een toename van drugsgerelateerd geweld merkbaar. Maar ook in Los Angeles en Washington werden tijdens de voorbije razzia’s arrestaties verricht, wat er volgens Michele Leonhart, uitvoerend directeur van de DEA, op wijst dat de tentakels van de drugskartels zich ver verspreid hebben in de VS.

Procureur-generaal Eric Holder riep de Amerikaanse overheid woensdag op de persconferentie op om het verbod op aanvalswapens in de VS opnieuw in te voeren. De Amerikaanse overheid heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de Mexicaanse politie ‘niet hoeft te vechten tegen substantiële aantallen (...) AK-47’s en andere wapens van dat kaliber die (vanuit Amerika) naar Mexico vloeien’, zei Holder.

In Mexico, waar vorig jaar zesduidend doden vielen door de bloederige methodes van de drugskartels, worden politie en militairen steeds vaker overtroefd door de zware bewapening van criminelen. In de badplaats Zihuatanejo werd woensdag een politieauto aangevallen met automatische geweren en handgranaten.

De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Gomez Mont, kondigde woensdag op een zwaarbewaakte persconferentie in het noorden van Mexico aan dat de komende weken ‘aanzienlijk meer’ militairen en politieagenten zullen worden ingezet in Ciudad Juárez. Die stad aan de Amerikaanse grens is het hart van de Mexicaanse drugscriminaliteit.

In Ciudad Juárez en omgeving zijn al 2500 militairen en agenten ingezet, en in heel Mexico zijn 45.000 militairen de politie ter hulp geschoten. Toch is het geweld in Mexico bijna onbeheersbaar geworden.

Tal van politici en politiefunctionarissen worden bedreigd of zijn het slachtoffer geworden van aanslagen. De politiechef van Ciudad Juárez stapte vorig week op, nadat een misdaadkartel dreigde elke 48 uur een agent te vermoorden zolang de politiechef aanbleef. Nadat twee agenten vermoord waren, nam de politiechef ontslag. Ook de burgemeester van de stad wordt bedreigd, en twee gemeenteraadsleden werden vermoord.

De georganiseerde misdaad is zo diep doorgedrongen in het Mexicaanse staatsapparaat, dat als de huidige regering niet voluit ten strijde trekt, ‘de volgende president van Mexico een drugshandelaar zal zijn’, zei de Mexicaanse minister van Economische Zaken Gerardo Ruíz Mateos onlangs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden