VS reageren nonchalant op Iraans-Syrische coalitie

De Amerikaanse regering is niet bezorgd over de coalitievorming tussen Iran en Syrië. Die landen gaan samenwerken om dreigementen te pareren...

De Syrische premier al-Otari zei woensdag in Teheran dat het vormen van een front noodzakelijk is geworden, omdat beide landen met 'verscheidenene uitdagingen' worden geconfronteerd. 'Wij zullen Syrië op alle terreinen helpen', zei de Iraanse vice-president Reza Aref.

De woordvoerder van de Amerikaanse president Bush zei dat beide landen 'de kwestie verkeerd interpreteren', als hun woorden voor de Verenigde Staten bestemd zijn. 'Zij hebben geen probleem met de Verenigde Staten, maar met de internationale gemeenschap', aldus de zegsman. Hij riep hen op 'zich te houden aan hun internationale verplichtingen'.

De Syrische ambassadeur in Washington benadrukte tegen CNN dat de alliantie niet anti-Amerikaans is. Volgens ambassadeur Moustapha is de regering in Damascus geen vijand van de Verenigde Staten en probeert zij de relatie met Washington juist te verbeteren.

Ook de Iraanse minister Kharrazi van Buitenlandse Zaken bagatelliseerde het verbond tussen beide landen. Tijdens een bezoek aan Berlijn zei hij dat 'Iran en Syrië enige gemeenschappelijke belangen hebben, maar dat betekent niet dat we een gezamenlijk front gaan vormen'.

De relatie tussen Syrië en de VS verslechterde na de moord op Hariri, al heeft Washington de Syrische regering nog niet direct beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag. De Amerikaanse ambassadeur in Damascus is teruggeroepen.

De regering van Bush eist het vertrek van de 14.000 Syrische troepen uit Libanon, een eis die de Amerikaanse onderminister Burns na de begrafenis van Hariri herhaalde. Bovendien willen de VS dat de Syrische grenzen dichtgaan voor Iraakse rebellen. De Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie zei voor een commissie van de Senaat dat het gedrag van Syrië 'nadelig' is voor de Amerikaanse inspanningen om vrede en democratie in het naburige Irak te bevorderen. Volgens hem is Syrië 'niet hulpvaardig'.

Zijn collega Rice van Buitenlandse Zaken zei dat de VS 'een groeiende lijst van problemen' met Syrië heeft. Het terughalen van ambassadeur Scobey moet worden gezien als 'een zeer sterk signaal' aan Damascus, aldus Rice. De sancties tegen Syrië worden vooralsnog niet uitgebreid.

Iran en de VS zijn al sinds de islamitische revolutie in 1979 aartsvijanden. Bush noemde Iran onlangs ''s werelds hoofdsponsor van terreur'. De Amerikanen verdenken Iran ervan een kernwapen te willen ontwikkelen. Verder steunt Iran de sjiitische Hezbollah in Libanon.

In de Libanese hoofdstad Beiroet is onder grote belangstelling de politicus en zakenman Hariri begraven. Hij kwam maandag om bij een bomaanslag. De kist met het stoffelijk overschot werd bijgezet in een moskee die met financiële hulp van de puissant rijke Hariri zelf was gebouwd.

In de moskee waren tal van geestelijken en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, onder wie Burns en de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa. De Franse president Chirac, een vriend van Hariri, nam later persoonlijk afscheid van de familie.

De familie van Hariri wilde niet dat er leden van de Libanese regering aanwezig waren. De nabestaanden houden het door Syrië gedomineerde landsbestuur verantwoordelijk voor de moordaanslag. Veel aanhangers van Hariri scandeerden leuzen tegen Damascus.

Uit juridische bronnen werd vernomen dat de Libanese regering inmiddels bereid is de aanslag door internationale deskundigen te laten onderzoeken. Het zou gaan om Zwitsers die zijn gespecialiseerd in explosieven en DNA. Tot nu toe had Beiroet elk buitenlands hulpaanbod afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.