VS proberen hervorming af te dwingen door VN-hulp Palestijnen te korten

De Amerikaanse regering zet flink het mes in subsidies voor de UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. In een brief aan de UNRWA liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het 65 miljoen van de geplande bijdrage van 125 miljoen achterhoudt, zolang de VN-organisatie geen drastische hervormingen afkondigt.

Buitenlandredactie
Palestijnse demonstranten zwaaien met hun nationale vlag. Ze protesteren tegen het achterhouden van de Amerikaanse subsidie voor de UNRWA. Beeld anp
Palestijnse demonstranten zwaaien met hun nationale vlag. Ze protesteren tegen het achterhouden van de Amerikaanse subsidie voor de UNRWA.Beeld anp

'Dit is niet om iemand te straffen. We willen dat er hervormingen komen', zei een woordvoerster van het ministerie. Voor de UNRWA is het Amerikaanse besluit een enorme klap. Een woordvoerder van de VN-organisatie sprak van de 'ernstigste financiële crisis' die de UNRWA doormaakt sinds haar oprichting, bijna 70 jaar geleden.

Grootste geldschieter

De VS zijn de grootste geldschieter van de UNRWA, die sinds 1949 hulp verleent aan Palestijnen die als gevolg van het Israëlisch-Palestijnse conflict werden verjaagd en hun nakomelingen. Geschat wordt dat zo'n vijf miljoen Palestijnen afhankelijk zijn van de hulp. De organisatie verzorgt de scholing van honderdduizenden Palestijnse kinderen, beheert ziekenhuizen en klinieken en verstrekt hulp aan armoedige Palestijnse gezinnen op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook, Libanon en Jordanië.

De maatregel van de VS lijkt bedoeld om de Palestijnen onder druk te zetten de onderhandelingen met Israël over een vredesregeling te hervatten. President Trump had onlangs al laten weten dat hij ontevreden was met de Amerikaanse bijdrage aan UNRWA die vorig jaar ruim 300 miljoen euro beliep. 'We betalen de Palestijnen honderden miljoenen dollar per jaar, maar krijgen er geen dankbaarheid of respect voor terug', zei hij in een tweet. 'Maar als de Palestijnen niet bereid blijken om over vrede te praten, waarom zouden we al die enorme betalingen aan hen in de toekomst nog doen?'

Niet buigen

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, had aangedrongen op het stopzetten van alle hulpgelden aan de Palestijnen, maar minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn collega van Defensie James Mattis waarschuwden dat die maatregel vooral in Jordanië, een belangrijke bondgenoot van de VS in de regio, spanningen zou kunnen veroorzaken.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas verzekerde eerder deze week al dat de Palestijnen niet zullen buigen voor de dreigende korting op de Amerikaanse hulpgelden. In een harde toespraak voor Palestijnse organisaties in Ramallah zei Abbas dat de Palestijnen de VS niet meer accepteren als bemiddelaar in het conflict met Israël. Volgens hem heeft Washington afgedaan na het besluit van president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, ondanks de Palestijnse aanspraken op de stad.

Waarnemers waarschuwen dat de regering-Trump de Palestijnen in de armen van de radicale Hamasbeweging jaagt met het korten van de hulp aan de VN-organisatie. Als het netwerk van de UNRWA ineenstort zullen honderdduizenden Palestijnse kinderen en jongeren zonder scholing op straat komen te staan.

Maar de Israëlische regering reageerde opgetogen op het besluit. 'De UNRWA heeft keer op keer bewezen een organisatie te zijn die de humanitaire hulp van de internationale gemeenschap misbruikt en anti-Israëlische propaganda steunt, de situatie van de Palestijnse vluchtelingen laat voortbestaan en haat aanwakkert', zei Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de VN.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden