VS plegen symbolische coup in Bagdad

De echte slag om Bagdad moet nog beginnen. Maar de Amerikanen hebben met hun gedurfde inval in twee van Saddams paleizen een gevoelige klap uitgedeeld aan het Iraakse regime....

Van onze correspondent Bert Lanting

Het was een beeld dat de symbolische kracht had van de beroemde foto waarop twee Sovjet-soldaten de rode vlag planten bovenop de Rijksdag. Maar het verschil is natuurlijk dat de Amerikanen Bagdad nog lang niet in handen hebben. Voorlopig bezetten de geallieerden nog maar een paar hectare van de miljoenenstad.

Niettemin was de verovering van de twee presidentiële paleizen in het centrum van Bagdad een belangrijke psychologische coup voor de geallieerden.

De gedurfde inval liet nog eens zien dat de geallieerden na hun snelle opmars naar Bagdad vastbesloten zijn het initiatief te houden, ook al zijn ze nog niet klaar voor het innemen van de Iraakse hoofdstad. Volgens militaire experts hebben de geallieerden op het moment nog lang niet genoeg troepen rond Bagdad samengetrokken om de echte slag om Bagdad te beginnen.

Het lijkt erop dat de geallieerde commandanten in plaats van een riskante aanval op de stad, die wel eens zou kunnen uitlopen op een bloedige guerrilla-strijd, hebben gekozen voor een curieuze mengeling van een klassieke belegering en verrassingsovervallen op doelen in Bagdad.

De bedoeling van die bliksemoperaties, die voornamelijk gericht zijn tegen symbolische doelen en commandoposten, is het regime militair, maar vooral politiek te verzwakken. Daarom namen de Amerikaanse troepen ook de tijd om een prominent ruiterstandbeeld van Saddam Hussein in het centrum op te blazen.

Een soortgelijk recept hebben de Britse troepen de afgelopen twee weken ook gevolgd rond Basra. Aanvankelijk hoopten de geallieerden dat de Britse troepen als bevrijders zouden worden binnengehaald door de overwegend shi'itische bevolking van de zuidelijke stad. Toen echter bleek dat de Ba'ath-partij en Saddam Husseins veiligheidsdiensten de bevolking nog stevig in hun greep hadden, omsingelden Britse eenheden de stad. Vervolgens begonnen zij heel geleidelijk het machtsapparaat te ontwrichten met bombardementen op gebouwen van de Ba'ath-partij, stellingen van de Republikeinse Garde in de stad en symbolische doelen, zoals het paleis van Ali Hassan al-Majid.

Volgens de Britten zou de beruchte generaal, die de bijnaam Ali Chemicali kreeg wegens het inzetten van chemische wapens tegen de Koerden, zijn gedood bij het bombardement. Zijn dood zou een signaal zijn voor de Iraakse bevolking dat de terreurmachine van het regime langzamerhand uiteen begint te vallen.

Pentagon-functionarissen hebben laten doorschemeren dat de geallieerden van plan zijn heel voorzichtig delen van de Iraakse hoofdstad in handen proberen te krijgen. Om te voorkomen dat het belaagde bewind een humanitaire crisis kan uitlokken door de elektriciteitsvoorziening en de watertoevoer af te sluiten, zijn de geallieerden ook van plan de openbare voorzieningen over te nemen.

Op die manier willen de VS het regime van Saddam Hussein langzamerhand aan de kant schuiven, ook al zijn ze er nog niet in geslaagd de leiders uit te schakelen. Of die unieke strategie zal slagen, hangt vooral af van de vraag of de inwoners van Bagdad hun angst zullen verliezen voor het veiligheidsapparaat van het regime.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden