VS: Peking achter aanval op Google

De nummer 5 van de communistische partij gaf volgens het uitgelekte bericht opdracht tot de kraak.

SHANGHAI - De Chinese propagandachef Li Changchun zat achter de hackersaanval op Google, die tot extra censuur leidde op de Chineestalige versie van de Amerikaanse zoekmachine. Die beschuldiging uit de Amerikaanse ambassade in Peking in een vertrouwelijk bericht dat eerder dit jaar naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington ging.


Li zou opdracht tot de aanval hebben gegeven nadat hij zijn eigen naam op de Google-site had ingetikt en vervolgens zoekresultaten in het Chinees op zijn scherm kreeg die kritisch waren. De informant die dit meldde aan de Amerikaanse ambassade was iemand met 'familiebanden' met de Chinese politieke elite.


'Volgens ons contact werden de zorgvuldig geheim gehouden operaties geregisseerd vanuit het dagelijks bestuur van het politbureau', aldus de ambassade. De beschuldiging werd dit weekeinde naar buiten gebracht door diverse westerse kranten die toegang hebben tot de massa vertrouwelijke berichten van Amerikaanse diplomaten, die eerder werden doorgespeeld naar WikiLeaks.


Google kwam begin vorig jaar in botsing met de Chinese regering toen de firma meldde doelwit te zijn geworden van zeer goed georganiseerde hackersaanvallen. Ook computers van tientallen andere westerse bedrijven, regeringsinstellingen en mensenrechtenactivisten waren aangevallen. Google suggereerde dat de aanval zo goed was opgezet dat de Chinese staat er wel achter moest zitten, een conclusie die destijds door de Amerikaanse regering werd gesteund.


Nieuw in de nu uitgelekte diplomatieke post is dat er een gezicht op de aanvallen is geplakt. De 66-jarige Li, van huis uit een elektrotechnisch ingenieur uit het noorden van China, staat bekend als een van de machtigste mannen in het autoritaire systeem van Peking. Hij is nummer vijf in de top van de communistische partij, en als chef van de propagandadienst verantwoordelijk voor het aansturen van het wijdvertakte censuurapparaat.


Volgens de Amerikanen worden de computerinbraken gecoördineerd vanuit het State Council Information Office, de Chinese variant van de Rijksvoorlichtingsdienst. Behalve propagandachef Li was ook Zhou Yongkang bij de regie betrokken. De 68-jarige Zhou, die van huis uit ook ingenieur is, neemt in de Chinese top de negende positie in, als chef van de staatsveiligheidsdienst.


Buitenlandse regeringen, de VS voorop, verdenken Peking er al vele jaren van dat het de hand heeft in computerinbraken. Daarbij zouden de veiligheidsdienst en het leger samenwerken met 'vaderlandslievende' hackers om netwerken van tegenstanders te infiltreren en te bespioneren.


Peking wijst beschuldigingen dat de Chinese staat inbreekt in buitenlandse computers standaard van de hand, zoals China ook stelselmatig ontkent dat het spionage bedrijft. Vorige week deed het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken elke aantijging tegen China die via WikiLeaks naar buiten komt categorisch af als 'absurd'.


Peking ziet de opmars van internet als een grote bedreiging voor de controle op informatie die het van oudsher wenst te hebben. Volgens de uitgelekte diplomatieke berichten oefende China ook druk uit op Washington om beelden van Chinese regeringsinstallaties op Google Earth minder duidelijk te maken. Peking zei bang te zijn dat deze beelden gebruikt zouden worden bij het plannen van terreuraanslagen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden