VS: Pakistan hielp bij aanslag in Kabul

Medewerkers van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI zijn betrokken geweest bij de zelfmoordaanslag op 7 juli op de Indiase ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul....

ANP

De inlichtingendiensten baseren zich op onderschepte communicatie tussen leden van de ISI en de militanten die de aanslag uitvoerden. De aanslag kostte 54 mensen het leven. De Afghaanse regering beschuldigde Pakistan al direct na de aanslag van betrokkenheid.

Volgens Amerikaanse functionarissen toont nieuwe informatie aan dat ISI-agenten steeds vaker militanten van informatie voorzien over Amerikaanse aanvallen op deze groepen. Toen de Pakistaanse premier Yousuf Gilani vorige week een bezoek aan de VS bracht, heeft de Amerikaanse regering haar ongenoegen geuit over de contacten tussen de ISI en de militanten.

Pakistan heeft de beschuldigingen in The New York Times over betrokkenheid bij de aanslag tegengesproken. ‘Het artikel is subjectief, uitermate misleidend en ongeloofwaardig’, aldus de woordvoerder van de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Sadiq.

De Verenigde Staten zijn sinds de aanslagen van 11 september 2001 bezig met hun ‘war on terror’. Pakistan geldt sinds die tijd als een bondgenoot en bleef zodoende gevrijwaard van kritiek. In juli is volgens de krant een medewerker van de inlichtingendienst CIA naar Pakistan gereisd om bewijsmateriaal aan de regering voor te leggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden