nieuws

VS overwegen minder snelle terugtrekking uit Afghanistan

Het Pentagon lijkt wat te schrikken van de opmars van de Taliban nu de Amerikaanse troepen zich uit Afghanistan terugtrekken. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dinsdag dat het tempo van de terugtrekking mogelijk zal worden vertraagd, als de situatie verergert.

Afghaanse commando's zijn dinsdag in gevecht met Taliban in de provincie Kunduz. Beeld Reuters
Afghaanse commando's zijn dinsdag in gevecht met Taliban in de provincie Kunduz.Beeld Reuters

De uiterlijke vertrekdatum, 11 september, staat vast, verzekerde woordvoerder John Kirby. De afgelopen weken hebben de Taliban dertig districten onder de voet gelopen, al zegt de Afghaanse regering dat het slechts om een ‘tactische terugtrekking’ gaat.

De Taliban zeggen dat zij nu de controle hebben over de hele provincie Kunduz, waar de Nederlandse troepen ooit gelegerd waren, met uitzondering van de hoofdstad.

De Afghaanse ex-president Hamid Karzai uitte afgelopen weekeinde felle kritiek op de rol van de westerse troepen. ‘Zij kwamen hier twintig jaar geleden met het doel extremisme te bestrijden en stabiliteit te brengen, maar het extremisme is nu op zijn hoogtepunt’, zei hij in een interview met AP. ‘En hoe laten ze ons achter? Met een beschamende puinhoop’.

Karzai stond aanvankelijk vierkant achter de westerse interventie in zijn land, al had hij vaak kritiek op het optreden van de militairen. Achteraf concludeert hij dat de militaire campagne van de Amerikanen en hun bondgenoten ‘meer tegen de Afghanen gericht was dan tegen het terrorisme’. ‘Ze zetten Afghanen gevangen, zetten gevangenissen op in ons land en bombardeerden dorpen. Dat was volkomen verkeerd’, zei hij.

Karzai zei blij te zijn met het naderende vertrek van de geallieerde troepen. ‘We zullen beter af zijn zonder hun militaire aanwezigheid. We willen niet doorgaan met deze ellende en de onwaardigheid waarmee we geconfronteerd worden’, zei Karzai, die na de inval van de Amerikanen dertien jaar president was. ‘Het is beter voor Afghanistan als zij vertrekken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden