VS overweegt toch bewapening rebellen Syrië

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama gaat opnieuw nadenken over het al dan niet bewapenen van de opstandelingen in Syrië. Dat heeft minister van defensie Chuck Hagel donderdag gezegd. Eerder hebben de VS zich verzet tegen het leveren van wapens aan de Syrische oppositie.

Redactie
Een Syrische rebel in Aleppo. Beeld ap
Een Syrische rebel in Aleppo.Beeld ap

Op een persconferentie zei Hagel dat de Verenigde Staten verschillende mogelijkheden overwegen. Hij zei tevens dat hij er zelf nog niet uit is of het verstandig is om de rebellen te bewapenen. De Britse minister van defensie Philip Hammond zei op dezelfde persconferentie dat Groot-Brittannië nog geen wapens heeft geleverd. Het is volgens Hammond echter niet uitgesloten dat dat alsnog gebeurt.

Offensief Homs
Het Syrische regeringsleger heeft vandaag een offensief ingezet tegen de opstandelingen in Homs, de derde stad van het land. Stadswijken in handen van de oppositie werden door gevechtsvliegtuigen bestookt en met artillerie beschoten.

Troepen van president Bashar Assad heroverden in ieder geval de wijk Wadi Sayeh, in het centrum. Daar maakten Assads tegenstanders meer dan een jaar de dienst uit. Als Assads eenheden Homs weer onder controle krijgen zou dit een enorme klap zijn voor het verzet tegen zijn regime. Homs is vanaf het begin van de volksopstand in Syrië in maart 2011 strijdtoneel geweest.

Gevechtsvliegtuigen
De oppositie meldde ook felle gevechten in Aleppo, met name rond het internationale vliegveld. De opstandelingen zouden daar het hoofdkwartier van Assads anti-terreureenheden in handen hebben gekregen.

In en rond de hoofdstad Damascus werd ook gevochten. Het Syrische leger zette daar gevechtsvliegtuigen in. Stadswijken werden met mortiergranaten beschoten. In de zuidelijke stad Daraa werd eveneens strijd geleverd en de Syrische luchtmacht voerde aanvallen uit op de stad Raqqa in het noorden, bij de grens met Turkije.

Een nieuw slagveld werd Banias, een stad aan de kust van de Middellandse Zee. Banias wordt vooral door soennieten bevolkt. De stad ligt op de grens van een door alavieten beheerste regio. De alavieten vormen een religieuze minderheid die Assad steunt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden