VS: overheid Irak nu snel aan de slag

De Amerikaanse bewindvoerder voor Irak, Jay Garner, verwacht dat de ministeries in Irak volgende week weer kunnen functioneren. Hij zei dat voor alle departementen Iraakse coördinatoren zijn aangesteld....

Garner wil volgende week met de vorming van een voorlopig bestuur in het land beginnen. Hij maakte dit bekend tijdens een persconferentie in Bagdad, na afloop van een gesprek met ongeveer zestig Iraakse wetenschappers en ambtenaren over de toekomst van Irak.

Onder de aanwezigen waren volgens de Amerikanen geen toekomstige leiders van Irak. Gevraagd naar de rol van Ahmad Chalabi, de door het Pentagon gesteunde leider van het Iraaks Nationaal Congres , zei Garner: 'hij is noch mijn kandidaat noch die van de coalitie'.

Garner zei dat het autonome bestuur van de Koerden in het noorden van het land als voorbeeld kan dienen voor de opzet van een nieuw Iraaks bestuur. Het systeem van autonomie van de Koerden functioneert sinds twaalf jaar.

Garner wil Irak in drie bestuurszones indelen: Zuid-, Midden- en Noord-Irak. Aan het hoofd van die zones komen Amerikanen te staan. Op termijn dient een Iraakse interim-regering te worden gevormd. Garner zei tegen de deelnemers het als zijn taak te beschouwen 'de omgeving te stabiliseren en het u mogelijk te maken uw land te regeren'. De oud-generaal zei te streven naar een regering die leidt tot democratie. 'Dat kunnen we, denk ik, snel doen.'

De Iraakse deelnemers toonden zich tijdens de bijeenkomst ongeduldig over het falen van de Amerikaanse troepen om essentiële diensten te herstellen en de orde te handhaven. 'We hebben veiligheid, vrede en wetten nodig', aldus een deelnemer. In Bagdad vordert het herstel van het electriciteitssysteem langzaam, er is een tekort aan schoon drinkwater en de plunderingen gaan door.

De VN-Veiligheidsraad heeft donderdag de zeggenschap verlengd van secretaris-generaal Kofi Annan over de fondsen uit het olie-voor-voedsel-programma voor Irak die bestemd zijn voor het verlenen van humanitaire noodhulp.

De Veiligheidsraad had Annan op 28 maart tot 12 mei de zeggenschap over de hulpfondsen gegeven om de hulp aan Irak sneller op gang te brengen. Dat mandaat is nu verlengd tot 3 juni. De komende weken zullen de Verenigde Naties voor 580 miljoen dollar aan noodhulp naar Irak sturen. Annan zei te verwachten dat de humanitaire hulp aan Irak de komende weken goed op gang zal komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden