VS optimistisch over vredesmacht

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell verwacht dat er voldoende troepen op de been gebracht kunnen worden voor een vredesmacht in Afghanistan....

Van onze verslaggever

Na afloop van een NAVO-vergadering zei Powell woensdag dat er - gelet op de toezeggingen - 'geen gebrek aan troepen is'. Wel is onduidelijk of militairen die de orde moeten handhaven ter plekke kunnen zijn op 22 december, wanneer een nieuw, tijdelijk bewind in Kabul aantreedt.

Binnen de Verenigde Naties wordt nog gesproken over de omvang en taken van een vredesmacht. Er zou echter geen sprake zijn van een operatie onder de vlag van de VN of de NAVO. De VN moeten volgens Powell het 'kader' vaststellen waarbinnen de vredesmacht zal opereren. Gedacht wordt aan een multinationale troepenmacht onder leiding van een islamitisch land, zoals Turkije of Jordanië.

Ook westerse landen zullen meedoen, maar het is de vraag of Nederland één daarvan is. Minister Van Aartsen vond het 'te vroeg om daarover te speculeren'. Het wachten is, wat hem betreft, op meer duidelijkheid van de kant van de VN. Ook het akkoord dat de Afghanen deze week in Bonn sloten over een interim-regering is volgens de minister niet glashelder over de gewenste 'internationale presentie' in Kabul.

De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken vergaderden gisteren voor het eerst na de aanslagen in de VS. Sinds de Amerikanen de solidariteit van het bondgenootschap inriepen, heeft de NAVO als zodanig geen rol gespeeld in de strijd tegen het terrorisme. De VS trokken op eigen houtje ten oorlog in Afghanistan. Onder sommige lidstaten riep dat de vraag op of de NAVO 'aan de zijlijn staat'. Powell, maar vooral NAVO-secretaris generaal Robertson, bestreed dat met klem.

'We verdedigen nog steeds de VS met AWACS-vliegtuigen (vliegende radarstations - red.) van de NAVO boven Amerikaanse steden. NAVO-troepen hebben Al Qa'ida-groepen op de Balkan verpletterd. Andere maatregelen zijn minder zichtbaar, zoals het beschikbaar stellen van havens, vliegvelden en het luchtruim', aldus Robertson.

Volgens minister Van Aartsen is de 'trans-atlantische solidariteit van meer belang dan ooit tevoren'. Maar in de praktijk kan er nog meer gebeuren, beaamde hij. De NAVO vertoont volgens hem nog tekortkomingen. De voorbereiding van het bondgenootschap op eventuele aanvallen met nucleaire, biologische en chemische wapens is vatbaar voor verbetering. Ook is nauwere samenwerking nodig tussen elitetroepen van de NAVO-landen, die inzetbaar zijn voor de bestrijding van terroristen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden