VS ontkennen geheime wapenhulp aan Bosnië via moslimlanden

Reuter, AFP WASHINGTON President Clinton heeft vrijdag ontkend dat de VS in het geheim wapens leveren aan Bosnië en daarmee het VN-wapenembargo schendt....

AFP; REUTER

'De VS schenden het embargo niet', zei Clinton. Maar volgens de Europese inlichtingendiensten zouden VN-soldaten hebben geconstateerd dat militairen van het Bosnische regeringsleger in de VS gemaakte uniformen droegen, en dat zij beschikken over M-16 geweren en andere Amerikaanse wapens. Die zouden Bosnië zijn binnengebracht met nachtelijke vluchten door Hercules C-130 transportvliegtuigen op het door de Bosniërs gecontroleerde vliegveld van Tuzla.

De leveringen hebben volgens de Post plaatsgevonden vanuit onder meer Turkije, Saoedi-Arabië en Pakistan, maar de transporten zouden door Washington worden gecoördineerd. De afgelopen weken zou volgens de krant de zaak op hoog niveau aan de orde zijn gesteld in gesprekken tussen Groot-Brittanië, Frankrijk en de VS. De Europese landen zijn bang dat door de Amerikaanse handelswijze een eensgezind optreden van de Westerse landen in Bosnië wordt bemoeilijkt.

Onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Holbrooke ontkende de beschuldigingen vrijdag tegenover een buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden. Volgens hem zijn de VS niet actief betrokken bij wapenleveranties aan Bosnië, ook niet via derde landen. De VS stellen echter volgens hem ook geen pogingen in het werk clandestiene leveranties vanuit islamitische landen stop te zetten.

In de Europese beschuldigingen, die volgens de Amerikanen 'om de drie, vier weken terugkeren', duikt steeds de naam op van de gepensioneerde Amerikaanse generaal-majoor John Sewall, een adviseur van het Kroatische en Bosnische leger. Maar volgens Holbrooke speelt Sewall geen rol bij de coördinatie van militaire activiteiten of wapenhulp.

Een woordvoerder van het Witte Huis noemde het vrijdag 'onvermijdelijk' dat met name islamitische landen het Senaatsbesluit tot opheffing van het wapenembargo tegen Bosnië opvatten als een signaal dat zij het embargo niet meer serieus hoeven te nemen. 'Daar hadden wij al voor gewaarschuwd', zei woordvoerder McCurry.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden