'VS onthoudt Israël steun voor annexatieplannen'

De Verenigde Staten hebben vooralsnog niet ingestemd met annexatieplannen van Israël. De joodse staat wil stukken van de bezette Westelijke Jordaanoever die al door joodse kolonisten zijn ingenomen, annexeren....

Een naaste medewerker van de Israëlische premier Sharon, kabinetschef Dov Weisglass, heeft deze week in Washington geen goedkeuring kunnen krijgen, berichtten Israëlische media vrijdag. Ze meldden dat Weisglass bot ving bij zijn ontmoetingen met presidentieel veiligheidsadviseur Condoleezza Rice.

Weisglass keert vrijdag terug in Israël. Beide partijen praten daar komende week verder. Washington stuurt weer de topdelegatie die met Israël onderhandelt. Die bestaat uit onderminister William Burns, een topambtenaar voor het Midden-Oosten, Elliot Abrahams, en een medewerker van Rice, Stephen Hadley.

Het dagblad The Jerusalem Post spreekt van drie dagen van zeer 'intensieve gesprekken' tussen de Israëli's en Amerikanen in Washington. Israël wil bezet gebied houden en onderhandelt daar niet met de Palestijnen over, maar met Washington. De VS zouden de Israëlische annexatie van vooral de nederzettingen Maaleh Adumim, Ariel en Gush Etzion moeten erkennen.

Dan zou Israël als tegenprestatie stukken van de Gazastrook, inclusief een aantal joodse kolonies, ontruimen. Sharon bood de Amerikanen naar verluidt ook aan enkele joodse kolonies in het noorden van de Westelijke Jordaanoever op te geven.

De VS zouden ook voorzichtiger te werk kunnen gaan. Ze zouden volgens de Israëlische onderhandelaars stilzwijgend kunnen instemmen met Sharons eenzijdige afbakening van de feitelijke grenzen. Die worden gemarkeerd met hoge hekwerken en muren. Israël heeft geen grondwet en geen wettelijk vastgelegd grondgebied. De Palestijnen hebben het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gevraagd om een juridisch advies over de bouw van de afscheidingsmuur tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever.

De VS kunnen volgens waarnemers echter als bemiddelaar in het Israëlisch-Palestijnse conflict moeilijk eenzijdige annexatie goedkeuren. Hetzelfde geldt voor een ander Israëlisch voorstel: Washington zou duidelijk moeten stellen dat Palestijnse vluchtelingen geen recht op terugkeer hebben, zodra er een Palestijnse staat is. Ook dit voorstel hebben de Amerikanen volgens Israëlische media deze week verworpen.

The Jerusalem Post schrijft dat de Israëlische onderhandelaars naar nieuwe formules blijven zoeken. Deze formules zouden het de VS mogelijk moeten maken de annexatie van bezet gebid door Israël officieel of stilzwijgend te steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden