VS onderzoeken flitshandel

Na Barclays hebben de Amerikaanse autoriteiten nu ook UBS en Deutsche Bank op de korrel in een uitdijend onderzoek naar ondoorzichtige handel. De twee zakenbanken maakten dinsdag bij de presentatie van hun kwartaalcijfers bekend dat ze onderwerp van een gerechtelijk onderzoek zijn.

AMSTERDAM - Het onderzoek gaat onder meer uit van justitie in New York en de financiële waakhonden SEC en Finra. De autoriteiten richten zich op de dark pools van UBS en Deutsche Bank. Dark pools zijn besloten beurzen, geliefd onder grote investeerders zoals pensioenfondsen omdat ze daar anoniem bulkpartijen aandelen kunnen verhandelen. Doordat investeerders hun aandelenorders niet aan de grote klok hoeven te hangen, zoals op een openbare beurs het geval is, kunnen ze nadelige prijswerking vermijden. Veel dark pools zijn in handen van zakenbanken.


UBS en Deutsche Bank worden ervan verdacht dat zij high-frequency traders (HFT), oftewel flitshandelaren, bevoordeeld hebben in hun dark pools, ten koste van andere investeerders.


HFT-bedrijven hebben zulke snelle computers en netwerkverbindingen dat zij op grote schaal met voorkennis kunnen handelen. Die voorkennis omvat slechts een fractie van een seconde, maar dat is vaak genoeg om een paar cent winst per aandeel te behalen. Andere, tragere investeerders betalen daardoor juist een paar cent meer, wat een strop is bij orders van soms honderdduizenden aandelen tegelijk. In zijn geruchtmakende boek Flash Boys rekende financieel journalist Michael Lewis eerder dit jaar voor dat flitshandelaren jaarlijks zo'n 40 miljard dollar afsnoepen van andere investeerders.


Naar de Britse bank Barclays loopt al een vergelijkbaar gerechtelijk onderzoek. Volgens Eric Schneidermann, de New Yorkse procureur-generaal, heeft Barclays investeerders voorgelogen over hoeveel bescherming ze zouden krijgen tegen flitshandelaren in de dark pool van de bank. Barclays ontkent de aantijgingen en wil dat de rechtszaak niet ontvankelijk wordt verklaard. De bank beschuldigt Schneidermann onder meer van een selectieve en manipulatieve bewijsvoering.


Barclays, UBS en Deutsche Bank hebben het druk op juridisch vlak. Naar Deutsche Bank lopen ook al onderzoeken naar betrokkenheid bij de Libor-affaire en manipulatie van de handel in buitenlandse valuta. UBS en Barclays betaalden eerder al recordboetes voor hun betrokkenheid bij het gesjoemel met de Libor-rente.


UBS kondigde dinsdag aan onder meer 300 miljoen euro te hebben betaald aan de Duitse autoriteiten om een onderzoek te schikken. De Zwitserse bank zou Duitse klanten hebben geholpen met het ontwijken van belasting. In Frankrijk loopt een vergelijkbaar onderzoek naar UBS. Een Franse rechtbank eiste vorige week dat UBS 1,1 miljard euro borg betaalt nadat er een formeel onderzoek naar de bank was ingesteld wegens belastingontwijking en witwaspraktijken. UBS noemde de borg 'ongekend en ongegrond'.


UBS had dinsdag niet alleen maar slecht nieuws te melden. Dankzij dalende kosten heeft de grootste Zwitserse bank in het tweede kwartaal flink meer winst geboekt. De nettowinst bedroeg 792 miljoen frank (ruim 650 miljoen euro), tegen 690 miljoen frank in hetzelfde kwartaal van 2013. En dat ondanks de 300 miljoen euro voor de Duitse schikking, plus nog meer dan 200 miljoen euro voor andere juridische procedures.


Deutsche Bank zag de winst in het tweede kwartaal juist zakken. De bank behaalde een winst van 237 miljoen euro, tegen 334 miljoen euro winst in het tweede kwartaal van 2013. Deutsche Bank wijt de teruggelopen winst onder meer aan de met bijna 50 procent gestegen belastingafdracht. Daarnaast zegt de bank te lijden te hebben onder de lage rentestanden en strengere regelgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden