Nieuws

VS onderzoeken aanvallen met mogelijk radiogolven op Witte Huis-medewerkers

De VS onderzoeken of onder andere Witte Huis-functionarissen de laatste jaren het doelwit zijn geweest van mysterieuze aanvallen met geluids- of radiogolven. De incidenten lijken op aanvallen sinds 2016 op Amerikaanse diplomaten en CIA-personeel op Cuba en in China die plotseling ziek werden.

De Amerikaanse ambassade in Havana, waar 24 diplomaten en hun familieleden in 2017 ziek werden.  Beeld EPA
De Amerikaanse ambassade in Havana, waar 24 diplomaten en hun familieleden in 2017 ziek werden.Beeld EPA

Een halfjaar nadat het blad GQ berichtte dat een Witte Huis-medewerker mogelijk het slachtoffer was geworden van een ‘gerichte energie-aanval’, melden Politico en CNN nu dat incidenten in Washington en Miami worden onderzocht. Het Pentagon, betrokken bij de onderzoeken, heeft Congresleden eerder deze maand ingelicht over de aanvallen.

Alle slachtoffers vertonen dezelfde symptomen van de Amerikanen die op Cuba en in China werden getroffen: een scherp signaal in de oren, gevolgd door aanhoudende gezondheidsklachten zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en concentratieverlies. In november zou een hoge functionaris van de Nationale Veiligheidsraad, werkzaam in het Witte Huis, zijn getroffen toen hij naar zijn auto liep. Dit gebeurde vlakbij de Ellipse, het parkje ten zuiden van het Witte Huis.

Eind 2019 zou ook een Witte Huis-medewerker zijn getroffen toen ze haar hond uitliet in een buitenwijk van Washington. In Miami maakten vorig jaar diverse federale ambtenaren melding van klachten die overeenkwamen met wat inmiddels in de VS het ‘Havana-syndroom’ wordt genoemd. Het Witte Huis wilde donderdag niet inhoudelijk reageren op de reeks incidenten in de VS. Ondanks diverse onderzoeken is nog altijd niet aangetoond wat de precieze oorzaak is van de gezondheidsklachten.

‘Abnormale geluidsgolven’

De VS hebben de afgelopen jaren meer dan veertig diplomaten en medewerkers van de inlichtingendiensten teruggetrokken uit Cuba en China. De regering-Obama besloot in 2017 een flink deel van het personeel van de opnieuw geopende ambassade in Havana terug te trekken nadat 24 diplomaten en hun familieleden melding maakten van de ‘mysterieuze’ ziekte. Ze zeiden toen plotseling ‘onduidelijke, abnormale geluidsgolven en druk’ te hebben gevoeld. Daarna kregen ze lichamelijke klachten.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson sprak toen van ‘gerichte aanvallen’ maar Washington tastte volledig in het duister wat de oorzaak was. De Cubaanse regering ontkende iedere betrokkenheid en ook artsen zeiden niets te hebben gevonden. In 2018 besloot ook de Canadese regering familieleden van diplomaten terug te halen uit Cuba nadat zeker tien diplomaten gewag maakten van dezelfde gezondheidsklachten.

Pikant was dat Amerikaanse en Canadese toeristen op Cuba niet geveld werden door de ziekte. Medio 2018 verplaatsten de ‘aanvallen’ zich naar China. Een handvol diplomaten van het Amerikaanse consulaat in Guangzhou werd toen geëvacueerd omdat ze ziek zouden zijn geworden van harde, vreemde geluiden. Een van hen liep zelfs lichte hersenschade op.

Radiogolven

In een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het State Department, werd eind vorig jaar geconcludeerd dat de geheimzinnige ziekte waarschijnlijk werd veroorzaakt door gerichte radiogolven. Het onderzoek is nog gaande. Ook Amerikaanse militairen, onder andere in Europa, zouden de afgelopen jaren het slachtoffer zijn geweest van dit soort aanvallen. Hierover zijn leden van de Defensie-commissie van het Huis van Afgevaardigden vorige week ingelicht door de regering.

Het Pentagon hield toen de parlementariërs voor dat niet is aangetoond wie de schuldige is maar dat zowel Rusland als China verdacht worden van betrokkenheid bij de aanvallen. Moskou heeft in het verleden, in de tijd van de Sovjet-Unie, onderzoek gedaan naar de inzet van gerichte radiogolven als oorlogsmiddel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden