VS: New York houdt van Israël

Christine Quinn had zondagmorgen een vraag: ‘Als er jarenlang raketten zouden neerdalen op City College, op onze scholen en straten, zouden wij dan moeten wachten?’

Diederik van Hoogstraten

De naar schatting tienduizend Joden en niet-Joden die in de ijzige kou hun steun kwamen betuigen aan Israël, knikten en joelden. Israëlische vlaggen gingen omhoog, net als talloze bordjes met de kreet ‘NY * IL’, oftewel: ‘New York houdt van Israël’.

Een vrouw met een button waarop ‘Holocaustoverlever’ stond, veegde tranen weg toen de progressieve Quinn Israël omschreef als ‘een baken van hoop en vrijheid’.

Nadat elders in de Verenigde Staten en wereldwijd pro-Palestijnse demonstraties waren gehouden, vond een waaier van Joodse organisaties het tijd een tegengeluid te laten horen en solidariteit met het Israëlische volk te tonen.

Ook de Democratische gouverneur van New York, David Paterson, sprak de menigte toe: ‘Dit is een demonstratie voor vrede.’ Hij zei dat het ‘oprichtingsdocument van Hamas het wegvagen van Israël bepleit’. Gejuich klonk toen hij toevoegde: ‘Israël is er voor altijd.’

East 42nd Street moest grotendeels worden afgesloten vanwege de opkomst, maar de meute bleef kalm en geconcentreerd op de sprekers in de verte. Aan de andere kant van Manhattan werden negen mensen opgepakt tijdens een vurig protest van enkele honderden mensen tégen Israël.

Zo ging het niet op de massale bijeenkomst vlakbij de Verenigde Naties. Het ging ‘om liefde voor Israël, niet om haat’, zei een organisator.

Opnieuw werd duidelijk dat de regio-New York een grote Joodse gemeenschap heeft: bijna twee miljoen mensen. En opnieuw bleek dat de Amerikaanse steun voor Israël de partijpolitiek overstijgt.

Ook grote en progressieve media zoals The New York Times, die vaak kritisch berichten over het Israëlische optreden in Gaza, spreken in hun commentaren principiële steun uit voor Israël.

De gekozen president Obama heeft zijn steun voor het land onderstreept en staat daarmee pal naast president Bush. ‘Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen’, zei Bush maandag tijdens zijn laatste persconferentie.

De president kwam met een observatie over een transatlantische kloof: ‘In zekere kringen in Europa kun je populair worden door Israël de schuld te geven van elk probleem in het Midden-Oosten.’ Daar is in New York en Washington geen sprake van. De Democratische senator Chuck Schumer hield met emotie in zijn stem een korte speech op de demonstratie: ‘Israël is niet de vijand. Hamas wel.’

Zijn partijgenoot, congreslid Anthony Weiner, sloot hierop aan. Het is geen Israëlisch-Palestijns conflict, zei hij, maar een ‘strijd tussen terroristen en de rest van de beschaafde wereld’.

Met het gebouw van de VN op de achtergrond was hij een van de sprekers die schande sprak van de anti-Israël-toon bij de volkerenorganisatie. ‘De VN vertelt Israël dat het nu eenmaal ons lot is om met terreur te leven, jammer dan.’

Politici en toehoorders vroegen zich af wanneer Hamas eens wordt veroordeeld door de VN. Wanneer winden de Arabische landen zich publiekelijk op over de gewoonte om burgers en kinderen als menselijke schilden te gebruiken, wilde Janice Shorenstein van de Joodse groep JCRC weten. ‘We horen de hele tijd over ‘rechten’ aan de overkant van de straat’, zei zij. ‘Israël heeft ook rechten.’

Refererend aan de zes miljoen Joodse slachtoffers van de nazi’s, waarschuwde ze: ‘Joden zijn niet langer dakloos en machteloos.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden