Nieuws

VS nemen voortouw in donatie van coronavaccins aan arme landen en staan 500 miljoen doses af

De Verenigde Staten hebben 110 miljoen doses vaccins gedoneerd aan arme landen, liet president Joe Biden dinsdag weten. En er komen er nog meer aan. Eind deze maand beginnen de VS met het verzenden van nog eens 500 miljoen vaccins aan landen in nood.

Cambodjaanse vliegveldmedewerkers laden een pallet met Janssenvaccins in een vrachtwagen. De Amerikaanse overheid heeft tot dusver één miljoen doses gedoneerd aan het Zuidoost-Aziatische land. Beeld EPA
Cambodjaanse vliegveldmedewerkers laden een pallet met Janssenvaccins in een vrachtwagen. De Amerikaanse overheid heeft tot dusver één miljoen doses gedoneerd aan het Zuidoost-Aziatische land.Beeld EPA

‘Democratieën kunnen leveren’, zei Joe Biden dinsdag tijdens een toespraak vanuit het Witte Huis. Hij doelde daarmee op de 110 miljoen doses coronavaccins die de VS hebben geleverd aan 65 arme landen. Biden spreekt van een ‘mijlpaal’. China doneerde tot dusver ruim 24 miljoen doses. De EU ligt daar nog ver achter met nog geen 8 miljoen gedoneerde vaccins.

En dit is pas het begin, voegde Biden eraan toe. Eind augustus beginnen de VS met het verzenden van een half miljard Pfizer-vaccins naar honderd arme landen. Er worden geen voorwaarden gesteld aan de donaties. ‘We leveren zelfs vaccins aan landen waarmee we problemen hebben’, zei Biden. In juni 2022 moet alles geleverd zijn.

Ook werkt de Amerikaanse regering aan plannen om migranten langs de Mexicaanse grens te vaccineren. Onder hen stijgt het aantal besmettingen in rap tempo. Het is de bedoeling dat alle migranten een vaccin krijgen, dus ook als ze later worden teruggestuurd. Vorige maand staken volgens de Amerikaanse douane zo'n 210 duizend mensen op illegale wijze de grens over, het hoogste aantal sinds twee decennia.

11 miljard vaccins nodig

Wereldwijde vaccinatie is essentieel om ook in de VS controle te krijgen over de corona-uitbraken, aldus Biden. ‘Je kunt geen muur bouwen die hoog genoeg is om het virus uit andere landen buiten de deur te houden.’ De VS gaan momenteel gebukt onder een nieuwe infectiegolf, aangejaagd door de deltavariant. Dinsdag zijn er ruim 105 duizend nieuwe Amerikaanse gevallen gemeld.

De VS hebben momenteel genoeg vaccins voorhanden. ‘Een groot deel van onze voorraad hebben we niet nodig’, zei Gregg Gonsalves, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Yale School of Public Health, tegen persbureau Reuters. Hij schaart zich achter Bidens redenering dat een wereldwijd hoge vaccinatiegraad noodzakelijk is om het virus in de VS onder controle te krijgen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 11 miljard vaccins nodig om 70 procent van de wereldbevolking te beschermen tegen het virus.

De distributie is geen sinecure. Eerder zeiden de VS toe in juni 80 miljoen doses te doneren aan arme landen, maar daar kwamen ze later op terug. De logistieke en juridische hobbels bleken te groot. De levering luistert nauw bij de vaccins, zo moet er rekening worden gehouden met de beperkte houdbaarheid en moet het vaccin van Pfizer op zeer lage temperatuur worden bewaard.

Covax

De gedoneerde vaccins worden hoofdzakelijk verspreid via Covax, een vaccindistributienetwerk van onder meer de WHO en hulporganisatie Gavi. Covax heeft de doelstelling aan het einde van dit jaar in ieder geval 2 miljard doses te hebben verspreiden over de 92 armste landen van de wereld. Op dit moment lijkt dat scenario nog ver weg. Van de landen die door de Wereldbank als lage-inkomenslanden zijn bestempeld, is iets meer dan 1 procent van de bevolking volledig ingeënt. Dit in schril contrast met de hoge-inkomenslanden: daar is inmiddels meer dan de helft gevaccineerd.

Bij de verdeling van de Amerikaanse vaccins wordt onder andere gekeken naar het aantal besmettingen, de sterftecijfers en de ziekenhuisbezetting. Indonesië, waar op dit moment het aantal besmettingen sterk toeneemt, krijgt 8 miljoen doses. Colombia, Nigeria, Bangladesh en Zuid-Afrika krijgen ieder 4 miljoen doses. Onder de ontvangers zit één hoge-inkomensland: Canada. Het Noord-Amerikaanse land krijgt 2,5 miljoen vaccins. De Canadese vaccinatiecampagne kwam traag op gang vanwege uitgestelde leveringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden